вторник, май 7, 2024

Всички влакове в Холандия вече се задвижват от вятърна енергия

Date:

Сподели новината.

От началото на годината всички влакове в Холандия вече се задвижват с ток, който се произвежда от ветрогенератори. Планът е предвиждал преминаване на всички влакове на електроенергия да стане в началото на 2018 година, но железопътните компании в страната са успели да осъществят промяната година по-рано.

През 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%, съобщава изданието The Guardian.

Железопътните компании на Холандия, включително и най-голямата NS, през 2015 година сключиха договор за 10 години с фирмата Eneco за използване на възобновяеми източници на енергия.

Компанията NS изразходва годишно 1.2 млрд. kWh електроенергия, което е равностойно на енергийната потребност на всички жилищни сгради в Амстердам. Работата на един ветрогенератор на Eneco в продължение на час е способна да обезпечи движението на един влак за разстояние от почти 200 км. За едно денонощие националната железопътна компания превозва около 600 хил. пасажери с 5500 влака.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...