петък, април 26, 2024

Строим нов град на 20 км от София

Date:

Сподели новината.

Авиноам Катриели е израелски бизнесмен и президент на Двунационалната търговска камара България-Израел. Той инвестира в проекти по цял свят и вече 19 години развива бизнес в България. Катриели е президент на компанията А.З.К. Пропъртис, която разработва зеления проект Плана Хайтс, който до няколко години ще се издигне на 20 км от София.

Г-н Катриели, разкажете за проекта Плана Хайтс.

Плана Хайтс е нов проект-мечта в България. Той ще бъде един модерен проект, с развита инфраструктура, модерни сгради – зелено място с много добра локация, близо до София. В него всеки ще може да си купи къща на добра цена. При всяко положение самият град ще бъде с нова и модерна инфраструктура, без зависимост от това какъв вид къща си е избрал човек.

Защо избрахте България за тази инвестиция?

Що за въпрос, защо съм избрал най-хубавата държава с най-красивите хора?! България е невероятна държава за инвеститори, данъците са ниски, всички възможности са открити, цената на работната ръка е относително ниска. От гледна точка на природата, бих казал, че тя е сред най-красивите в света. И вероятно българите, които живеят тук, не го виждат, но като чужденец аз мога да ви кажа, че това е сред най-хубавите държави. Хората тук са много топли и открити, приемат дружелюбно всеки, който дойде в държавата. Аз дойдох на една случайна визита тук преди 19 години и още с първото ми пристигане направих и първата си сделка. 10 години по-късно се преместих да живея в България и по настоящем съм тук. Държава с огромен потенциал. Да бъдеш част от проектирането на бъдещето й – мисля, че това е една достатъчно добра причина човек да заживее тук завинаги.

Българите вероятно мислят същото за Израел…

В Израел има една поговорка, че тревата на съседа винаги е по-зелена. Израел е наистина красива държава с невероятна нация. Ние изградихме тази страна само за 60 години и толкова я променихме, че създадохме от една пустиня рай. Хората в Израел също са специални и уникални и мога да кажа, че виждам много паралели между българи и израелци. Израел е много по-малка страна от България, ние нямаме количествата вода, с които тук разполагаме, планините, които има тук. И двете държави са специални и това е причината да съм активна част от Българо-израелска търговска камара. Надявам се, че ще поддържаме и ще развиваме сътрудничеството между двете страни. Израелците много обичат българите и съм сигурен и в обратното.

Кога започва строежът на Плана Хайтс и кога се очаква да приключи?

Изграждането на проекта поетапно ще отнеме между 5-7 години. Ние искахме да започнем изграждането му още тази година, сега, но за съжаление някои негативни групи успяха да ни забавят чрез процедурите, без реално оправдание. Но аз работя по този проект вече 10 години, така че дали ще се забави с още месец или два, ние ще го започнем при всяко положение. Надяваме се това да се случи преди края на тази година, но в най-лошия сценарий ще бъде на пролет.

Какви са административните пречки пред реализацията на проект с такива мащаби?

Администрацията в България е малко тежка. Изисква се много търпение, за да разберат чуждите инвеститори някои процедури, които им изглеждат остарели. Но нашата цел не е да променяме бюрокрацията, ние работим с тази администрация през всички 10 години на проекта. За съжаление мога да кажа, че дори самата администрация понякога сама не знае какво трябва да се направи, за да се случи проект с такъв мащаб. Хората се страхуват да взимат решения, защото не са срещали такъв проект и не знаят какво да правят с него.

Трябва да подчертая, че той се случва под лидерството на премиера Бойко Борисов и той помогна много. Експерти от всички министерства провериха проекта и той беше одобрен като приоритетен. И с това решение всъщност се прави опит да се облекчи административната тежест за проекта. Мога да кажа, че има много добро желание от страна на министерства и министри, но на ниво технически изпълнители често се създават повече пречки, отколкото помощ. Длъжен съм да кажа, че това не е валидно за всички, навсякъде. Някои учреждения и институции се опитват да помогнат много и ако трябва да сме напълно честни веднага трябва да се спомене и община Самоков, главният архитект на града г-жа Клинчева.

Няма ясно законодателство, което да покрива такъв проект и се случва хората да не знаят какво трябва да се направи. Така че понякога дори да имат желание не успяват да го направят така, че наистина да ни помогнат.

Как ще се отрази и вече отразява ли се Плана Хайтс на имотния пазар в целия район?

Все още не влияе, защото дори не сме започнали маркетинга по проекта. От друга страна мога да кажа, че и без да правим особено маркетингово усилие, вече има много хора, които идват в офиса, за да получат оферти за проекта. Плана Хайтс ще промени пазара на недвижими имоти в България и ще дам няколко причини. Ние ще продаваме продукт, който никой не предлага в момента. Ако искате да купите частна къща 150 кв. м на половин декар парцел близо до София, в чисто нов квартал с изградена инфраструктура, няма къде да намерите. Без значение колко пари имате и сте готови да дадете, просто такива предложения не съществуват. Да, може да си купите нова къща в кв. Бояна, който се смята за добро място. Аз също живея в Бояна, но съседът ми има кокошки, за да изляза от къщата си в дъждовен ден ми трябват ботуши, така че реално около мен има и село. Там няма и паркоместа, липсва инфраструктура, така че ние наистина даваме на България един продукт с чисто нова организация, планиране и нова мисъл затова как се прави селище.

Цената на продукта също е много добра и по-евтина от всичко, което се намира на пазара. Може да закупите частна къща, а не апартамент, на стартова цена от 80-85 000 евро – това е стойността на имот 75 кв. м в Люлин. Третата причина това да повлияе на пазара е, че ние всъщност създаваме нов начин, по който човек може да купи имот. Той може да започне, купувайки само парцел при нас, и може да построи къщата си самостоятелно, което би могло да му спести още пари. От наша страна всеки ще получи общи изисквания за това как искаме да изглежда къщата отвън, ще има някои ограничения и параметри във външния изглед, но отвътре ще може да прави всичко, което поиска.

Може да се започне и с малка къща, като в последствие започне да се надстроява, така че такъв метод и свобода дават истинска възможност за една нова визия за младите хора, които реално могат да си изградят дом в нов, луксозен квартал.

Разстоянието между Плана и София е 22 км, проектът ще предлага и безплатни бусове, които на всеки 30 минути ще превозват хората между столицата и Плана. По отношение на самата локация за Плана, ако някой не е бил там, аз му предлагам да отиде за 5 минути, защото само тогава ще може наистина да разбере за какво говорим. Въздухът, гледката, атмосферата, усещането, които дава Плана, са невероятни.

Каква ще е цената на парцел в Плана Хайтс?

Цената по време на изграждането на първи етап, който включва 200 единици, е 35 евро на кв.м, като тя зависи от големината на парцела. Най-малката възможност е около 500 кв.м, но клиентът може да закупи и 1-2 декара. Цената за половин декар е около 15 000 евро, което е за първите 200 единици, от които 75 вече са резервирани. След това цената за инфраструктурата общо е около 15 000 евро. Купувайки парцел, всеки може да изгради каквато къща пожелае по вид, размер и обзавеждане.

За цената от около 100 000 евро на готовите къщи, какво ще получат купувачите?

Това, което се вижда на снимките на проекта са различни типове имоти. Те са създадени, за да дадат възможност на клиента да избере точно какво иска. Имаме 23 идеи за къщи, на които цените им започват от 80 000 евро и някои стигат над 1 милион. Един купувач може да дойде и да каже – искам вие и архитектът ви да ми направите комбинация от 3 къщи, и това е всъщност една от истинските красоти на този проект. Аз казвам – елате и планирайте сами къщата си, постройте сами своя дом.

Главната идея е да дойдеш, да видиш място и усещайки го, всеки сам да прецени какво желае. Не е като в известната песен „още една тухла в стената”, в която системата предопределя какво ще ти се случи. Човек може да си избере имот, в който решава дори каква ще е големината на прозорците, и ние му даваме пълна свобода. Това ще даде възможност на хората да живеят в място, което наистина обичат. Духът на цялото това място ще бъде на хората, които го обичат, защото са част от него и неговото изграждане, и това променя техния живот.

Каква част от проекта ще е с готови къщи и каква парцели за продажба?

Ние ще продаваме парцели по време на целия проект. Хората, които искат да строят, възможно най-бързо трябва да започнат да купуват от първия етап на изграждането. Ние стартираме проекта, като започваме с нещо, което е от величината на село Плана до нас, и ще го развиваме поетапно. Оставаме открити за идеи, дори ако има хора, които дойдат и кажат – ние искате да купим парцели в друг регион и се съберат достатъчно, ние ще започнем да изграждаме и него.

Идеята е ние максимално да отговаряме на желанията и очакванията на хората, понеже този проект се прави за тях. А не компанията да реши ние правим това и вие следвате нас. Искаме хората да бъдат истинска част от проекта, част от планирането и идеите му. Има вече много такива хора, например човек на изкуството иска да направи паметник там, има идея за тропическа градина, която да служи за туристическа атракция. Затова казвам – това е проект, в който за инвеститора трябва да има печалба, но и правителството ще спечели от това чрез много нови данъци, но той ще създаде и много нови работни места и реално подобрява самата държава. И разбира се – клиентът, който е над всичко това, трябва да е най-щастливият, защото не идва някой да му каже „аз правя това и ти ще живееш тук”, а ние казваме обратното – елате и организирайте сами града си, направете го хубав. Всяка идея е винаги добре дошла за нас.

Наричате Плана Хайтс един малък град, колко души се очаква да живеят там?

Планираме там да бъдат изградени между 3000 къщи и аз бих бил много щастлив, ако всяко семейство, което живее там има по 3-4 деца, защото ако има повече българи в света, самият свят ще е по-добър. Но не всички ще сътрудничат на моята мечта за семейство с 3-4 деца и определено това не е условие да си купите парцел, така че ако се ориентираме по средното българско семейство, можем да кажем, че максимумът живущи би бил от порядъка на 7 500 души. Това е голямо село или малък град, който ще се намира в община Самоков, и съм сигурен, че ще се получи по възможно най-добрия начин.

Как ще бъдат обслужени административните и социални нужди на живущите в Плана Хайтс?

От самото начало мениджмънтът на проекта ще изгражда всякакви услуги, поддръжка и сигурност. Ние няма да продадем и да си тръгнем, ние оставаме там, в сътрудничество с община Самоков. Когато говорим за административна инфраструктура имаме предвид, училища, детски градини и всичко, което се очаква да има в селище от такъв размер. Не всичко ще се прави от ден 1, но според развитието на проекта в различните му фази и етапи, всяка една такава необходима инфраструктура ще бъде изграждана.

Какви компании ще строят Плана Хайтс?

Ние търсим възможно най-високото качество на най-достъпна цена за клиента. Нещата, които ние ще строим ще се правят с най-професионалните компании. За всеки проект за строеж ще се прави търг и всеки, който иска, може да вземе участие, след като бъде проверен. Няма да се ангажираме с една фирма и единствената причина това да е така е желанието ни да избегнем това по технически причини проектът да бъде спрян. Това е огромен проект и има достатъчно място за много компании да работят в него.

С какъв вид енергия ще се захранват жилищата?

Локацията на Плана Хайтс е на място, в което има минимум 225 слънчеви дни годишно, така че със сигурност мога да кажа, че част от енергията, която ще доставяме, ще е соларна. Обмисляме всеки вариант на зелена енергия и това е едно от основните изисквания за нас – проектът да бъде колкото се може по-зелен. Ще опазим идеята си да избереш това заради въздуха и природата.  Ако искахме да правим само пари, щяхме да направим проекта по-близо до София, но нашата идея е за едно екологично място.

Колко ще достигне инвестицията в Плана Хайтс?

Големи компании често оценяват стойността си чрез проектите, които правят. Така че ако строят 1000 кв. и ги продават за 1000 евро на квадрат, стойността на проекта е 1 милион и така може да отидат в банката и да вземат заем за тази стойност. Аз не работя по този начин. Инвестицията в проекта от една степен зависи от желанието на самите клиенти. Стойността на проекта ще зависи от техните изисквания. Реалната стойност на проекта в общи рамки, ако говорим за около 3000 къщи средно по 250 кв., или за изграждане на около 750000 кв., без да включваме инфраструктурата и учрежденията в него, ние говорим за минимум 500 милиона евро.

Какви други проекти ви предстоят?

Много проекти са вече направени, някои от тях бяха жилищни сгради, други молове, хотели. Сега започвам строежа на един хотел на язовир Искър, в Панчарево имаме проект за обществен център, имаме друг проект в Бояна. Всичко, което може да се прави, се проверява от нас. Ние сме тук и сме сред малкото инвеститори, които решиха и твърдо останаха в България, виждайки себе си като истинска част от страната, оставяйки в нея и в добрите и лошите времена.

Навсякъде в света има корупция, навсякъде се случват лоши неща, нека започнем да развиваме добрите. Чуваме постоянно негативите, а не виждаме позитивните неща около нас. Хората трябва да разберат, че всичко е възможно. Тук в България имаме всичко, най-хубавата храна, природа, клубове, какво ви трябва повече, след като има всичко. Няма нещо, което да искаш да направиш в България, и то да не стане, стига да имаш желание.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...