неделя, май 12, 2024

Белгия плаща най-високите данъци върху доходите в света

Date:

Сподели новината.

Всички се оплакват от плащането на данъци, но белгийците имат повече причини за негодувание от останалите.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че Белгия е страната с най-високите данъци върху доходите в развития свят, предаде CNNMоney.

Средният белгийски служител е изплатил 42% от заплатата си на правителството под формата на данък върху доходите и социално осигуряване през миналата година. Всъщност това е спад спрямо миналогодишното ниво от 42,4 на сто от трудовото възнаграждение.

ОИСР, която е анализирала данъците в около 40 държави, е направила сравнението, като е взела средната годишна заплата и след това е извадила данъците върху доходите, както и социалните осигуровки на служителите. За основна единица организацията е използвала самостоятелен служител без деца или лица, за които плаща издръжка.

Патрик Дерто, данъчен експерт в консултантската компания Deloitte в белгийската столица Брюксел, заяви, че данъчното облагане върху доходите в страната е необичайно високо, но нещата започват да се променят.

„Промяната в данъците започна миналата година”, заяви той, отбелязвайки, че правителството ще намали данъците върху доходите и социалните осигуровки за служителите с ниски заплати през следващите няколко години, като същевременно ще събира повече приходи в други области.

Неотдавна Белгия вдигна данъците върху алкохола, цигарите и горивата, както и за някои капиталови печалби, лихви и плащания на дивиденти.

В другия край на спектъра се намира Индия. Средният служител там не трябва да плаща каквито и да е данъци или вноски за социално осигуряване. По-голямата част от работната сила прибира вкъщи 100% от заплатата си.

И преди да решите, че Индия е някакъв вид данъчно убежище, помислете върху това: средният индийски служител изкарва едва около 85 000 рупии (2189 лева) на година. И все пак плащат много други данъци и такси, включително данък върху продажбите.

Между двете крайности стоят страни като Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Канада и Китай.

Данните на ОИСР сочат още, че средният американец е получил 74,4% от брутното си трудово възнаграждение през 2015 г. – след данъчно облагане и удръжки за социални осигуровки. За сравнение – канадците са прибрали 76,6 на сто от брутната си заплата, а мексиканците – малко над 90 на сто.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат...

Спас Русев купи „Телеком Албания“

Албанският оператор „Телеком Албания“ приключва преговорите за продажба на...

Голямата ТОЛ-измама

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор...

Световна верига магазини пред фалит, съкращават хиляди работници!

Британската верига магазини „Асда“ съобщи, че следващата година може...