петък, април 26, 2024

Престъплението ПСФК Черноморец

Date:

Сподели новината.

Покрай суетата и огромните очаквания от заседанията на специализираната комисия по казуса ПСФК Черноморец, малко встрани остана една информация от членовете на Съвета на директорите Иван Цанев и Мирослав Йорданов.

Те обявиха и дори показаха документи, че дружеството се източва и решенията се вземат на тъмно. Двамата са изпратили уведомително писмо още преди година до кмета на Бургас Димитър Николов, председателя на местния парламент Костантин Луков и шефа на комисията по спорт Калчо Белов. В писмото се казва, че те, като представители на общината в управата, са напълно изолирани и решенията се вземат без тяхно знание. Отделно, според Цанев и Йорданов дружеството се управлява лошо и е източвано по един последователен начин. Това всъщност не е нещо ново. Знае се от години, че Черноморец е тикан към фалит.

В случая любопитно е друго. Защо не е имало реакция от Димитър Николов или Костантин Луков. Това са двамата души на високи позиции в местната власт, и от тях биха могли да тръгнат много инициативи за спасение на АД-то. Което всъщност вече е неспасяемо. Бургаският кмет дълги години мълча и прехвърляше отговорността върху общинския съвет. По времето на най-голямо плячкосване, или т.нар ера Балъков пък той беше постоянен гост на ложите на стадион Лазур и гордо позираше с бившия национал или с клубния бос Митко Събев. Тогава в общата еуфория им пригласяше хор от местни политици, които също се увъртаха около голямата софра. Когато обаче стана ясно, че клубът върви към фалит, незнайно защо всички се умълчаха. Самото създаване на специална комисия не е лош ход, но се вижда, че тя не работи ефективно и дейността й се саботира. Може би напълно съзнателно и предварително планувано.

Неда си припомнин финансовите показатели. Загуба с натрупване 62 милиона лева, дългове 30 милиона лева, отрицателен капитал 12 милиона лева. Клубът е риално заплашен с отнемане на лиценза. Стадион Черноморец е разрушен, а клубът реално е източен. Докато корабът потъва обаче, екипажът вече се е качил на спасителните лодки.

Въпросът е защо Николов и Луков не са реагирали на сигналите на Цанев и Йорданов още преди година. Защо не е предизвикана до сега финансова ревизия и кой ще поеме отговорността за погрома на дружеството. Защото криенето зад комисии и комитети може да и хитър, но и доста прозрачен ход. Не е ли време кметът да застане и за заяви своята позиция по казуса. А, не е ли време и прокуратурата най-после да вземе отношение по скандалното източване. Защото това ще се окаже поредното имотно престъпление без наказание в община Бургас. До кога?!

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...