неделя, юли 21, 2024

Нов скандален строеж в Синеморец

Date:

Сподели новината.

Седмици преди началото на летния сезон бяха засечени нови фрапиращи нарушения по Черноморието

            Седмици преди началото на летния сезон бяха засечени нови фрапиращи нарушения по Черноморието. Пореден случай на незаконно строителство беше разкрит в Синеморец. А в Китен собственик на къмпинг унищожил дюни, като ги засипал с пръст и камъни. Според РИОСВ-Бургас строителните работи в Синеморец се извършват без инвестиционното предложение на инвеститора да е съгласувано с инспекцията. Строежът има и други нарушения и се оказва поредното погазване на закона по Южното Черноморие. Строежът на метри от морето започнал преди Великден. Оказва се, че парцелът е част от природен парк „Странджа" и две зони от мрежата Натура 2000. „Строителството е започнало без да има приключила процедура с положително становище по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Издадено е също в нарушение на законодателството разрешително за строеж от главния архитект на Община Царево", обясни директорът на РИОСВ-Бургас инж. Таня Манолова.

 

Ръководството на природен парк „Странджа" не е получавало документация за начало на строеж. „Строежът не е съгласуван с нас. По принцип всички дейности, които се извършват на територията на природния парк в горския фонд и в земеделските земи трябва да се съгласуват с дирекцията на парка", заяви Владимир Димитров, директор на ПП „Странджа". „Главния архитект на Община Царево ще бъде санкциониран с глоба и незаконното строителство непременно трябва да бъде премахнато", заяви Детелина Иванова, главен експерт в РИОСВ-Бургас. От еко-инспекцията са изпратили до инвеститора заповедта си за спиране на строежа още на 16 април, но до момента нямат обратна връзка дали фирмата е получила документа. Кметът на Община Царево заяви в телефонен разговор, че ще направят проверка още  понеделник и ще излязат със становище дали действията на РИОСВ са правомерни. А междувременно глоба в размер от 5 до 10 хиляди лева ще получи и собственикът на къмпинг „Китен", който засипа с пръст и камъни пясъчни дюни.

 

„Не, не са дюни, това е къмпиращи площи. Така е обявено и от областна управа и това са документи, които са създадени още от 70-те години", заяви Стамо Стамов-собственик къмпинг „Китен". „Дюни са и по специализираната карта за дюнни местообитания от 2014 година и по картирането, което е извършено по проект на Министерството на околната среда и водите", отвърна инж. Таня Манолова. Извършеното засипване по Закон се счита за строителство, затова е спряно със заповед на Община Приморско. Биолози са категорични, че се извършва поредното посегателство върху екологичната система по Черноморието ни.

 

NOVA TV

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ООН преброи над 123 000 разселени в ивицата Газа

Повече от 123 000 души са разселени в ивицата...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

Рамзан Кадиров призова мюсюлманите на свещена война срещу Европа

Всички мюсюлмани да се вдигнат на оръжие срещу европейските...

Слънцето изригна брутално

Професионалният фотограф Мигел Кларо успя да заснеме уникално слънчево...