петък, април 26, 2024

Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море

Date:

Сподели новината.

Починал е командирът на екипажа на военния хеликоптер “AS “Пантер” – 565 MB”, който по-рано днес падна в Черно море, съобщиха за News.bg от Военноморските сили. Към момента се води следствие, учението е прекъснато.

От Министерството на отбраната обявиха, че тримата членове на екипажа са транспортирани във Военноморска болница – Варна. Въпреки положените усилия да бъде реанимиран, най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов е починал.

Другите двама членове на екипажа – капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна. Те са контактни, адекватни, в добро състояние, съобщават от военното ведомство.

Вертолет “Пантер” на авиобаза “Чайка” падна по време на учение в Черно море. Тримата военни пилоти бяха извадени от свои колеги от фрегатата “Дръзки”.

 

Трима военни пострадаха

По разпореждане на военния министър Красимир Каракачанов заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са отпътували за Варна. По информация на военното министерство те ще се запознаят на място със здравословното състояние на пострадалите в днешния инцидент военнослужещи.

Причината за тежкия инцидент все още се изяснява. Предприети действия за изваждене на вертолета от водата.

 

По случая се води разследване

Падналият в морето хеликоптер “Пантер” е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението “Черно море – 2017”. Припомняме, през 2014 година завърши двугодишното обучението на кап. Анастасов за управление на машината и водене на екипаж.

 

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия “Атанас Радев” и висше образование в Националния военен университет “Васил Левски”, факултет “Авиационен”, със специалност “летец-пилот за ВВС”.

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделението в Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност – старши пилот в авиационно звено на военно формирование във Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Министерството на отбраната изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия капитан Георги Анастасов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...