Сподели новината.

 Бургас е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие. Девизът на града е „Вечен като морето“.

  Днешното име на града произлиза от латинската дума Burgus/Бургос — кула. Според местни предания името идва от римски пътен стълб, така наречен бург, който бил положен в района на днешното Бургаско пристанище. Византийският поет Мануел Фил споменава Бургас като Пиргос в своите творби. В индоевропейските езици гръцкото пиргос и латинското бургос са идентични, като имат и за основа общ индоевропейски корен.

  Според проф. Кирил Влахов „пюргос“ е дума от тракийски произход, който също е индоевропейски. Според него „пюргос“ означава на тракийски „укрепление от дебели дървени греди“. Сходен произход има името на испанския град Бургос.

  Чак до края на XIX век градът е наричан както Бургас, така и Пиргос, а в стари руски карти е срещан и като Порос и Форос. През XIX век е наричан и Ахело Бургас, за да се разграничи от Люле Бургас и други населени места със сходни имена.

  Според друга версия името на града е наследство от името на Кан Буртаз. Град с такова име има във Волжка България през XIII век.

  Ако отивате към града, непременно се насладете на Бургаският залив, моста в града, както и Морската градина.

burgasinfo.com

Предишна статияЯпонци отварят завод във Видин, обещават 900 лева стартови заплати
Следваща статияКак щеше да изглежда София, ако бе избрана за олимпийска столица