Зловещ престъпник влезе влезе в затвора в Ловеч

0
128
prison
Сподели новината.

Убиецът на журналистката от Русе Виктория Маринова не работи в затвора, навъртял е 11 наказания и има 2 награди. Това съобщиха от Министерство на правосъдието, цитирани от „Телеграф“.

Северин Красимиров бе осъден на 30 г. лишаване от свобода за изнасилването, блудството и убийството на Маринова на 6 октомври 2018 г. Първоначално избяга от страната, но бе арестуван в Германия и екстрадиран у нас. На следващата година бе осъден общо на 30 години затвор за трите престъпления, след като призна вината си.

 

Проблемен

В затвора Северин е наказван до момента 11 пъти – за нарушаване на реда и за притежаване на забранени вещи. Има и 2 награди – за инициатива при участие в мероприятия. Първоначално той започна да излежава присъдата си в затвора в Белене, но вече е преместен в затвора в Ловеч, казаха още от правосъдното министерство.

Престъплението

Четири години след убийството на Виктория никой в Русе не иска да си спомня за това жестоко престъпление. На 6 октомври 2018 г. градът настръхна от вестта за открито край брега на Дунава тяло на млада жена. Скоро стана ясно, че това е 30-годишната Виктория Маринова, водеща в регионалната телевизия TVN, собственост на бившия й съпруг Свилен Максимов.

Извършителят на убийството все още не беше открит, а едно манипулативно твърдение, че е убит журналист заради работата му, прикова погледите на света към северния български град. Репортери на световни агенции като Ройтерс и Франс прес бяха командировани там, оператори насочиха камери към бетонната алея край Дунав, където Виктория бе убита по време на съботния си крос. Край Дунав пристигна и словашки репортер да търси сходство със случая в родината си – бруталния разстрел на разследващия словашки журналист Ян Куцияк.

Разследването

Още в първите дни след убийството стана ясно, че малко вероятно е престъплението да е извършено заради работата на Виктория в телевизията. Там тя води известно време светската рубрика „Подиум“, а след смяна на концепцията екипът решава да стане лице на предаването „Детектор“, което да засяга по-сериозни теми.

В първото и последното му издание с участието на Виктория, излъчено дни преди да бъде убита – на 30 септември 2018 г., тя прави само анонс на темата, а интервютата води друг журналист.

Арестът

Четири дни след престъплението в германския град Щаде бе задържан 21-годишният Северин Красимиров, който напуснал България, за да се скрие при майка си. Разследващите имаха достатъчно доказателства, че убийството на Виктория не е поръчково, а е гнусно посегателство със сексуален мотив.

Виктория е правела сутрешния си крос на бетонната алея край Дунав, когато срещнала убиеца си. Той се прибирал след нощен запой в ромския кв. „Селеметя“ и красивата млада жена привлякла вниманието му.

Екстрадицията

Северин бе върнат у нас и изправен пред Окръжния съд в Русе. Повдигнати му бяха три обвинения – за блудствени действия, за изнасилване и за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Северин призна вината си и се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие и така намали с една трета присъдата си. Тя бе произнесена същия ден, в който тръгна делото срещу него.

Делото

В съдебната зала Северин влезе спокоен, с дъвка в уста, с чисти дрехи и нова прическа. По време на четенето на обвинителния акт се прозина няколко пъти. Съдът му даде 30 г. затвор. Заниженото му заради вратичка в закона наказание повдигна дебат в обществото за това справедливо ли е жестоки убийци да не получават доживотни присъди.

Фондация продължи делото на Вики

Фондацията „Направи добро за непознат“ продължи добрите дела на Виктория Маринова. Тя бе създадена в нейна памет от близки и приятели.

Сред първите инициативи и със средства на основателите на фондацията бе поставено осветление и видеонаблюдение на бетонната алея край Дунав, където Вики намери смъртта си. Организирани бяха благотворителни концерти с участието на изявени наши изпълнители, поредица от акции в подкрепа на благородни каузи, спортни инициативи, други прояви.

Откакто е основана, фондацията е помогнала на хиляди хора в беда. „Направи добро за непознат“ дари радост на много бедни семейства и самотно живеещи хора чрез кампаниите си „Коледна баница за всеки“, „Играчка за всяко дете“ и „Великденска трапеза за всеки“. Подпомогнати са центрове от семеен тип за деца и младежи, беше осигурена топла храна за медиците на първа линия в битката срещу коронавируса в продължение на два месеца.

--------------------------