Неизтребима е българската стиснатост

0
119
vednaga izhvarlete tezi neshta ot portfeila si 2
Сподели новината.

Темата “Парите ми” е всекидневие за всеки човек. Започнах да записвам известни личности, с тяхното изрично съгласие. Те откровено говорят за личните си финанси и за взаимоотношенията, които пораждат.

Ето следващото откровение:

 

Артист не можело да е банкер!? Айде, бе, кой го казва?

А вие знаете ли какво е милиард? Това са хилЯда милиона

Като артист само няколко колеги от професията ме знаят. Иначе ме канят в турското и щатското кино, чрез техните картотеки. Там са ми кастингите. До главна роля не съм стигал, но парите от поддържаща роля си ги бива.

Учил съм банкиране, икономика в чужбина, съседна държава.

Математиката от малък я разбирам. Но мога да рисувам, на китара свиря много добре. Едно време, с няколко приятели от математическата гимназия имахме Банда , свирехме, плащаха ни по купони и празници.

В момента следя текстилни акции, по-точно избрал съм това с финансовия си агент. Да открива къде да инвестира с акции. Всеки да си гледа работата, за всичко трябва талант.

Никак не е беше лесно да си намериш добър финансов агент. Като навсякъде и сред финансовите брокери си има посредствени и талантливи.

Ако попаднем с него на добър доход от акциите, мога година, две да не работя. Ама аз това не го мога – да не работя. Такава ми е натурата.

Да се разхождам по плажове, курорти, това не е за мен. И по свалките не си падам. Не ми е интересно.

Достатъчно ми е ,че киното ми дава чрез роля, да се правя на сваляч.

Ха- ха…Знае се, че ухажването на една жена си иска време. Това всеки го е изпитал на младини. Иначе хората нямаше да се женят, ами щяха да са вечно по срещи и купони.

Хората се женят, за да се кротнат. Да имат време за други неща.

Аз съм разведен, за да имам време за другите неща. Ако искаш да се развиваш трябва семейството ти да е сплотено. В него всеки да си гледа работата, а вечер да седнат заедно на масата…

Жена ми все ми натякваше за моя покер. Но като тръгва по магазините, а тя често го прави, чака да й дам по-едри банкноти.

Давам й и за нея и за детето. Но сега се радвам, че ми остава време да се усъвършенствам и в банкирането и в покера.

Обичам да играя покер.

Това ми е слабост от студентските години. Имам приятел, който все ме кара да тръгвам с него на международната покер сцена.

Аз лично не съм готов да седя с дни под огромно напрежение на покер турнири по света. То си е голямо изпитание. Вярно, много пари взимат победителите, но е голямо изпитание и за физиката, и за психиката, и за издръжливостта на човек. Имам приятел от математиката, които живее с парите спечелени на турнири в покерни битки.

Числата са най-интересното нещо Но малко хора разбират числата

Точно в играта на карти се влага много психология, но трябва да си и с отлична памет.

Каква памет ли? При мен тя е ярко визуална. Помня колко карти са излезли от играта , така пресмятам кои са в ръцете на противниците ми и какво мога да направя с картите, които държа в моите ръце, според каприза на късмета ми.

Вие знаете ли какво е два милиарда и половина, също не знаете какво е билион, нали ? Какво е милиард? Това са хилЯда милиона… А два милиарда и половина колко хиляда милиони са?

Не знам. Мисля че и тези, които ги имат също не са наясно.

Ето Бенджамен Ротшилд, какво?

Има два милиарда и половина, пък си отиде на 57 години от инфаркт. Грехота! Но мъжете Ротшилд не живеят дълго. Между петдесет и нещо , а най-дълго до 70 години. Но жените им живеят дълго…Проследил съм родовата им линия.

Едмонд Ротшилд, бащата на Бенджамен не изпълни потомственото правило да се ожени като световен богаташ за богата жена.

След като първата му жена в младостта му е била нашата българка Веселина Георгиева, скулпторка, а той много я е обичал, тя обаче не могла да му роди наследник. После докато трае развода му се запознава с актрисата Надин Талие, играла във френски филми от петдесетте години, тя забременява и той се жени. Била е от най-обикновено семейство.

За разлика от него братовчедите му в Англия са женени все за богати членове на династиите Гинес, Хилтън, Голдсмит.

Надин де Ротшилд, сега е на 90 години. Управлява над 40 собствености на семейството. А синът й си отиде въпреки несметните си пари, с които всичко е имал – от самолети, яхти, игрища, къщи по цял свят, скъпоценни колекции, автомобили. Сега жена му, която е финансистка, остана да управлява с четирите им дъщери швейцарския банков клон на фамилията.

За да работиш с пари не може да разчиташ на хитрини, както си мислят някои новопръкнали се финансисти у нас.

Къде да вложите парите си, ако ги имате ?

Най доброто бих препоръчал това е образование.

Изпратете детето си всяко лято да учи език направо в държавата. Англия ли, Германия ли, Русия ли.. Учене на езици в държавата е от голямо и важно значение. За Запада руският език е много труден, затова с руски ще имате предимство на Запад. За нас той е лесен език. Но за тях не е никак лесен и малко хора го знаят на Запад.

Най -тежко е да влагаш пари в имоти – времето минава доста по-бързо отколкото си мислите, с имотите се заробвате за цял живот , имате повече грижи с наематели, данъци , ремонти, отколкото ползи. Вие ставате нещо като домакин на вашите наематели. Препоръчвам ви да не правите големи къщи, децата почти никога не остават да живеят при родителите си. Ако имате прилично жилище и още нещо, за да подпомогнете децата си направете го навреме. Иначе най-доброто е да пътувате по различни дестинации. Не се обвързвайте с вили, това също е тежест, а и ставате прислуга на вилата си. Купете си голямо парче земя и дайте на хората там на самото място, да се грижат за него срещу заплащане.

Давайте им прилична заплата, не ги хокайте, много разпространен вариант в България, когато неочаквано довчера обикновен българин стане собственик… Да хокаш подчинените си, да се стискаш по-малко да им плащаш, това е неизтребимата българска стиснатост.

В мизерна държава, на последно място в Европа и богатите са мизерни.

Двете най-важни и скъпи неща в близкото ни бъдеще ще са качество на храната и на водата.

Не стойте под обществените прожектори, особено политическите.

С това се занимават суетни хора, искат да се докажат пред родителите си, ако са ги пренебрегвали, или на жена си и децата си, пак поради проблеми от детството.

И един скромен съвет, не губете никога любопитството си. То ви носи дълголетие…

Записа: Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

--------------------------