сряда, април 17, 2024

Златен Клондайк край Кюстендил

Date:

Сподели новината.

На няколко места се прави незаконен добив на злато чрез промиване на пясък по коритото на река Струма в Кюстендилско, сигнализират природозащитници. Наскоро и от областната дирекция на полицията в Кюстендил съобщиха, че е образувано досъдебно производство след проверка в землището като с. Дворище, предаде БНР.

Проверката е извършена от служители на ГД “Национална полиция“, Областната дирекция на полицията в Кюстендил и представители на Министерство на енергетиката. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Злато чрез промиване на пясък и на баластра се прави и в района на с. Раждавица, в близост до местния храм “Св. Богородица”. Там имало разположена техника и през уикенда.

Злато чрез промиване по поречието на Струма в Кюстендилско се прави от години. Дори вече се изкупуват частни земи, които се разкопават заради златото, а след това терените не се възстановяват. Копае се и по сервитута на реката, казва природозащитник от Кюстендил, пожелал анонимност.

“Изкупуват земята, махат хумуса, след това изкопават, изваждат и след това връщат земята, обаче камъните, като са разбутани там, 50 години не пониква нищо освен буреняци. То си има багер и един камион, върху който има система от сита“, отбеляза той пред националното радио.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...