Сподели новината.

Между 2012 до 2017 г. Живко Мартинов се изживява като едноличен собственик на Добрич, от когото зависи съдбата на всеки бизнесмен. Нарежда как и срещу кого да се задейства полицията. Държи сметка и на окръжния прокурор.

Такъв е профилът на Живко Мартинов, съобщи прокуратурата на 21 юли 2017 г. Тогава той е депутат от ГЕРБ.

На 29 февруари т.г. Мартинов ще влезе в Специализирания наказателен съд като подсъдим по обвинение, че е изнудвал бизнесмен да му даде 4 тона суров суджук и деликатеси, които били уж за премиера Бойко Борисов. Обвинението му донесе прякора – Живко Суджука.

Сега бившият вече депутат се препитава като зърнопроизводител в родния Добрич. За свободата си брои 20 хил. лв. гаранция. Има забрана да не излиза от България, не може и да се разпорежда със сметките си – голяма част от тях под възбрана, наложена от съда.

Живко Суджука

като законотворец

Той не е участвал в писането на нито един закон, казаха неговите колеги от парламентарната група на ГЕРБ пред “24 часа”. За малко повече от 3-те си години битие като народен представител не се е изказал нито веднъж от парламентарната трибуна. Членувал е в парламентарните комисии по земеделието и храните, и по околната среда и водите.

За сметка на това бил доста активен в Добрич, където оглавявал общинската организация на партията. След като миналата година ръководството на ГЕРБ прати на мястото му депутата и бивш кандидат за вицепрезидент адм. Пламен Манушев, Мартинов започнал на настройва хората срещу адмирала.

“Още съм член на ГЕРБ, извинявам се на премиера Бойко Борисов”, заяви през декември в тв ефира бившия депутат.

Проверка на “24 часа” в ГЕРБ – Добрич, обаче показа, че Мартинов не се вясва в партийния офис, нито общува с когото и да е от членовете.

Пращал членския си

внос по едно момиче

от време на време

Преди Нова година Мартинов сподели, че вследствие на скандалите и двамата с баща му са получили инсулт, като при татко му ударът бил фатален, докато той се възстановява.

Откъде тръгва възходът на 55-годишния днес Мартинов в политиката, който бе внезапно посечен през лятото на 2017 г.?

Преди да стане народен представител през 2014 г., той е общински съветник в родния си град. Завършил е Бургаския свободен университет. В сайта на 43-ото и 44-ото НС фигурира като икономист и инженер.

През 2010 г. лидерът на партия РЗС Яне Янев, тогава депутат, нарече Мартинов и негови близки “добруджански шейхове”. Говори се, че с членове на семейството си държи бизнес с ветрогенератори край Генерал Тошево, а също – и хотел в Албена. В медиите излезе информация, че на покойния му вече баща е било дадено стопанисването на плаж в Кранево.

Суджука започва като сервитьор, а след това държи бара на кино “Родина” в центъра на Добрич.

Заради подобен деликатес Живко Мартинов получи прякора си Суджука.

Как стана обвиняем? До проверката на прокуратурата се стигна, след като през април 2017 г. бивш служител на МВР и бизнесмен подал сигнал до главния прокурор. От него станало ясно, че от 2012 г. бизнесменът Антон Проданов, който има месопреработвателен цех и магазин, е рекетиран от Мартинов. Депутатът

използвал името

на ГЕРБ и лично

това на премиера

Бойко Борисов,

за да присвоява

всичко, което бизнесменът предоставя.

Според прокуратурата в продължение на 1 година до януари 2013 г. на четири пъти е изнудвал бизнесмена да му даде общо 4 тона суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг телешка пастърма на стойност над 36 хил. лева.

При първата поръчка за тон суджук Мартинов казал на Проданов, че е за “високи хора” в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Втория път поискал нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

“Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния”, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: “Ако не ми доставиш суджукът, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба”.

На третата поръчка бившият депутат мотивирал бизнесмена с думите: “Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник”. При четвъртото искане

Проданов пак се

възпротивил,

но Мартинов бил

непреклонен: “Нали

си знаеш урока

Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото, ако не му хареса, си свършил”.

Пред съда Мартинов ще бъде защитаван от столичните адвокати Христо Ботев и Виктор Михайлов – бивш вътрешен министър в правителството на Любен Беров.

През последните месеци на Мартинов лекари открили сърдечен проблем – аритмия, казаха негови близки. “Прескачането” на сърцето се появило след смъртта на баща му, който починал преди 2 месеца.

Той е бивш

футболист, поддържа

добра спортна

форма,

но за съжаление, и болести го настигнаха, каза негов познат.

Мартинов живее в Добрич. Разведен е. Има дъщеря.

След политическата кариера сега дълбоко съжалил пред близките си, че бил в политиката.

“Миналата седмица ми се обади непознат мъж на мобилния телефон и ми каза, че много хора от Добрич и района съчувствали на Мартинов от това, което му сторил Проданов. Същият Проданов – основен свидетел по делото, бил наричан Страшилището на Североизтока, посочи човекът”, разказа пред “24 часа” адвокатът на Мартинов Христо Ботев.

Ако бъде доказана вината му за изнудването, Мартинов може да получи 5 до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация на до 1/2 от имуществото.