Сподели новината.

Не само полиция, но и жандармерия ще охранява черешовата кампания, която стартира в края на май в Кюстендилско. Обмисля се разполагането на повече пунктове за изкупуване на череши с цел избягването на струпване на много хора на едно място, уточни кметът Петър Паунов. Друга цел е предпазването от домогванията на криминални елементи до производителите на череши.

 

Организацията по черешобера и изкупуването на плодовете бе обсъдена и на съвещание с кметовете на селата. Ако има пазар, ще се търсят подходящи публични места – площади, площадки, по-широки терени, които да гарантират сигурността и здравето на хората, но и да не създават предпоставки за струпване на хора. Проблем си остава кой ще бере черешите при пандемията и ограниченията за транспортиране на работниците до градините. „Ще създадем условия за непосредствено достигане до производителя и възможността всеки да може да си купи череши. Ще се постараем, където е възможно, да бъдат откривани тържища, ще оказваме съдействие, за да може продукцията да бъде предлагана на крайния потребител“, каза Паунов.

„Празник на черешата“, организиран всяка година през юни, който продължава три дни, този път няма да има. Все пак ще се даде възможност желаещите от цялата страна да усетят аромата и вкуса на вкусния плод, а и да си купят от прочутите кюстендилски череши, добави Паунов.