Сподели новината.

Малкото подбалканско градче Шивачево е потресено от смъртта на четирима свои жители, предизвикана от тежката катастрофа в прохода „Хаинбоаз“ снощи.

При нея на място загинаха баба, дядо и двете им внучета, които пътували в лек автомобил „Ауди“ от Лясковец на юг към Шивачево.

В градчето казват, че починалите били много добри и трудолюбиви хора. Зад волана бил дядото Николай Славов, на 57 години. Той е бивш миньор, сега пенсионер. Съпругата му Татяна била на 55 години – бивша магазинерка и също пенсионерка.Те са родители на бащата на двете деца, които пътували на задната седалка в колата.

Бащата и майката на децата живеели разделено от известно време. При майката в Лясковец останало 5-годишното момиченце Йоана, а 15-годишният й брат Николай, който носел името на дядо си, живеел при баща си в Шивачево. Той е шофьор на тир, често пътувал в чужбина и оставял момчето на грижите на баба и дядо.

Въпреки раздялата на родителите, отношенията между двамата били добри и децата често се събирали заедно за почивните дни. Така било и във фаталния петък – дядото и бабата отишли в Лясковец, за да вземат внучката си за уикенда.

За нещастие те стигнали само на 2 км преди Гурково в прохода „Хаинбоаз“. Там насреща им налетяло „БеЕмВе“, управлявано от 29-годишния украински гражданин Виктор Кулчу, който пребивавал временно в България като работник в местен завод в Гурково.

В Шивачево говорят, че украинецът карал в Прохода със 180 км/час и влачил около 200 метра колата-ковчег на семейството от подбалканското градче, преди тя да избухне в пламъци.

Експерти смятат, че дори и скоростта на „БеЕмВе“-то да не е била чак толкова висока, във всички случаи тя е била превишена, тъй като ограничението в района на катастрофата е до 60 км/час. В момента на инцидента – 18:35 часа в петък, асфалтът на пътя е бил леко влажен, тъй като току-що е започнало да вали.

Жертвите на инцидента ще бъдат погребани утре. Бащата настоявал и четиримата да бъдат заедно, така, както са срещнали смъртта си.