петък, юли 19, 2024

Войната за къмпинг „Юг“

Date:

Сподели новината.

Проектът на компанията "Иф Фаворит" за строеж на 16 едноетажни къщи на територията на къмпинг "Юг" (Община Царево), ще бъде временно спрян заради липса на оценка за съвместимост с екомрежата "Натура".

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, който даде обяснения по случая, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и шефовете на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Агенция по кадастър.

 

            Строежът вбеси природозащитници и обикновени граждани, тъй като бетонните плочи за къщите на новия комплекс са изляти директно върху пясъка, на метри от водата – въпреки ограниченията за строежи в стометровата първа линия на брега и съмненията за наличие на дюни, които са с най-висока степен на защита от закона. Къмпинг "Юг" е непосредствено до плажа "Корал" – един от малкото останали незастроени, който се превърна в емблема на сблъсъка между инвеститори, институции и граждански сдружения през последните години.

 

Плажът не е плаж

 

            От обясненията на регионалното и еко министерствата стана ясно, че плажът всъщност не е плаж. През 2004 г. Община Царево е одобрила Подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на къмпинг "Юг" и той вече се води "урбанизирана територия". Тя е предвидена за ваканционно селище със сгради от пета категория (жилищни и смесени с разгъната застроена площ до 1000 кв.м. или с капацитет до 100 места), не по-високи от 10 метра, каза министър Лиляна Павлова. Това е станало възможно преди затягането на държавния контрол, след приемането на Закон за устройство на черноморското крайбрежие през 2008 г. Дотогава община като Царево спокойно можеше да одобри строеж почти на самия плаж.

 

            Самият строеж пък не е на самата плажна ивица, на нивото на морската вода, а е издигнат върху скат на 5-6 метра над брега, казаха още представители на двете министерства. Комплексът щял да отговаря на ограниченията за Зона А, записани в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

 

Картите с дюните щели да се публикуват

 

            След като министър Павлова обясни, че строителната площадка не е плаж, а частен имот в урбанизирана територия, от Министерството на околната среда и водите обясниха, че там няма дюни. Според специализираната карта на морския плаж от 2012 г., на това място няма защитени пясъчни образувания, каза Михаил Михайлов, шеф на Национална служба за защита на природата. Не всеки пясък е дюна, каза Михайлов и обясни, че картата е правена през 2012 г. и към момента не се налагало промяна. Въпреки това на мястото има екип от Агенция по кадастър и фирма за геодезически заснемания, която ще направи повторна проверка, казаха министър Павлова и зам.-министър Малинов.

 

            "Защо специализираната карта на плажа не беше достъпна е добър въпрос", каза още министър Павлова. От днес тя може да бъде свалена от страницата на Агенцията по кадастър, но все още има карти, които не могат да се открият в публичните електронни регистри. "Знаете, че картите бяха изготвени през 2012 г., както и заповедите за защитени зони, но дълго след това не бяха одобрени, публикувани, качени, всички знаят защо", каза министър Павлова. По този начин намекна, че така издаването на строителни разрешителни за спорни територии беше възможно още няколко години. Агенцията по кадастър малко по-малко ще отстранява пропуските, обяви тя, но не посочи конкретен срок.

 

В полза на инвеститора

 

            Проектът на "Иф Фаворит" има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2004 г. с 5-годишен давностен срок. В момента компанията с управител Стамо Стамов стопанисва къмпингите "Юг", "Оазис" и "Китен". Нейн е и хотел "Морско конче" на брега на къмпинг "Юг". Шестнайсетте къщички са замислени да се изградят до и около хотела. Строителното разрешително за комплекса обаче е издадено от Община Царево в края на 2012 г., когато ОВОС-ът на проекта вече е с изтекъл. Още през януари РДНСК Бургас отменя разрешителното, каза министър Павлова. Мотивите са, че инвеститорът не е съгласувал свързване на къщите с електрическата и водопроводната мрежа, както и че ОВОС–ът е стар. На 30.12.2013 г. Бургаският административен съд и по-конкретно съдия Станимир Христов отменят решението на РДНСК с аргумента, че РДНСК не са компетентен орган и че проектът е съгласуван с Община Царево, затова всичко е наред. В съдебното решение е посочено още, че проекти в урбанизирани територии не се нуждаят от ОВОС.

 

            Въпреки това към онзи момент инвестиционното предложение е трябвало да се подложи на оценка за съвместимост с "Натура". При разглеждането на проекта от експертен съвет по устройство на територията обаче, представителят на РИОСВ Бургас не е направил никакви забележки и е подписал одобрението. Този факт е описан в съдебното решение от края на 2013 г. "В момента правим проверка по случая", каза зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов.

 

            Решението на първоинстанционния съд в подобни случаи е окончателно според Закона за устройство на територията (ЗУТ). "Предложили сме промени в закона, които да позволят да обжалваме решенията на първоинстанционния съд", посочи министър Павлова. В момента те са на етап обществено обсъждане.

 

Строежът спира… може би

 

            Бойко Малинов посочи, че заради липсващата оценка за съвместимост екоминистърът ще издаде заповед за временно спиране на строежа. Той може да продължи, когато и ако инвеститорът докаже, че строителството не вреди на биологичното разнообразие. Лиляна Павлова каза от своя страна, че строежът може да бъде спрян и от община Царево, но това не се е случило към момента. "Строежът има всички необходими документи и това е потвърдено както от експертен съвет в общината, в който има представители на екоминистерството, така и от съда", коментира пред "Капитал" Стамо Стамов, управител на "Иф фаворит". Екоминистерството освен това е било страна по делото и не е казало нищо, а сега по някаква причина пак се повдига въпросът, каза още инвеститорът. И заяви, че ще обжалва всеки акт за спиране на строежа и отново ще представи всички необходими документи.

 

Източник: Капитал

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...