четвъртък, юни 13, 2024

Включиха търновския суджук към защитените храни в Европейския съюз

Date:

Сподели новината.

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като бе официално вписан и “Суджук Търновски”/”Търновски суджук”. Европейската комисия (ЕК) включи марката в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

“Суджук Търновски”/”Търновски суджук” е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.

Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, което подаде заявление в министерство на земеделието през 2020 г.

Заедно с ХТСХ “Суджук Търновски”/”Търновски суджук” в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. Това са:

ЗГУ „Горнооряховски суджук“,
ЗГУ „Българско розово масло“,
ХТСХ „Филе Елена”,
ХТСХ „Луканка Панагюрска”,
ХТСХ „Роле Трапезица”,
ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”,
ХТСХ „Пастърма говежда”,
ЗНП „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“,
ХТСХ „Луканка Троянска“/„Троянска луканка“.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...