понеделник, май 20, 2024

Община Руен е рекордьор по износ у нас

Date:

Сподели новината.

Има български общини, в които износът играе най-важна роля за местната икономика. През 2020 г. най-голям е делът на приходите от износ в общите приходи на нефинансовите предприятия в Петрич и Руен (по 70%), Ботевград (69%), Летница (67%)  и Марица и Сопот (по 64%), както и Божурище (62%).

“Висок дял се отчита най-вече в относително малки общини, доминирани от преработващата промишленост, където няколко големи местни предприятия допринасят за значителна част от износа. В повечето общини, за които има налични данни – 114 – делът на експорта е под 20% от общите приходи на фирмите. Същевременно, в общините с голямо население, и особено в областните центрове, но и в средищата за висше образование, очаквано делът на услугите, насочени към вътрешното търсене е по-голям. В столицата например делът на износа е 25%, в Пловдив – също 25%, а във Варна – едва 20%”, отчита Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

През  2021 г. делът на износа в общите приходи на фирмите намалява или остава непроменен  спрямо предкризисната 2019 г. в 112 общини, а най-значителен е спадът в Симитли (-11 пр.п.), Бургас (-11 пр.п.), Раковски (-11 пр.п.). В повечето общини обаче свиването на ролята на износа е умерено – с до 2%.

Оформят се и райони, в които въпреки кризата и прекъсванията през 2020 г. тежестта на износа расте – индустриалната периферия на Пловдив, край Благоевград, Шуменско и Силистренско. Общият извод е, че пандемията през 2020 г. е успяла до известна степен да премести фокуса значителен дял бизнеса в голяма част от страната от износ към вътрешния пазар. През 2021 г. отново виждаме тенденция за преориентиране към външните пазари, като наблюдаваме значително повишение на дела на приходите от износ в много общини -най-видимо в Любимец (18 пр.п.), Георги Дамяново (16 пр.п.), Сопот и Куклен (15 пр.п.).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен въргал в бързия влак край Видин

Пътуващ в бързия влак от Видин до Курило мъж нападна...

Драматичен инцидент: Тираджийка висна от голяма височина над река, попадна в капан!

В интернет се появи видео от епична катастрофа на...

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...