Сподели новината.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна за първи път с държавния секретар на САЩ Майк Помпео късно вечерта в понеделник, във Вашингтон. Сред основните акценти на срещата бе въпросът с отпадането на американските визи за български граждани. Пробив обаче няма. Единствените мерки, които могат да се вземат са за по-доброто информиране на българските граждани, които кандидатстват за визи.

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата“, заяви Захариева, цитирана от БНР.

От Държавния департамент беше съобщено, че сред темите са били плановете на България за модернизиране на въоръжените сили и европейската енергийна сигурност. Според разпространената информация от американска страна двамата са обсъдили също така глобални въпроси като иранската програма за балистични ракети, значението на запазването на санкциите за Русия и взаимния интерес за постигане на стабилност, сигурност и просперитет за страните от Западните Балкани.

Сътрудничеството в сферата на енергетиката с акцент върху газовия хъб „Балкан“ също бе сред приоритетните теми в днешните разговори.

Екатерина Захариева подчерта пред Майк Помпео, че този хъб ще доведе до истинска диверсификация – не само по отношение на пътя на газа, но и по отношение на източника. Тя припомни информацията, която премиерът Борисов даде на Помпео в Ню Йорк, че България би била доволна на хъба да се търгува и втечнен газ през LNG терминали от САЩ, съобщи БНТ.

„Ние бихме искали да имаме азерски газ, руски газ, течен газ дали от Катар, дали от САЩ. Знаете, че има проект за LNG терминал в Александруполис, към който България проявява сериозен интерес като един от възможните източници за диверсификация и за доставки за газов хъб Балкан“, посочи вицепремиерът и министър на външните работи.