Вижте коя е най-богатата фамилия във Видин

0
6272
vidin
Сподели новината.

Видинският ромски квартал „Нов път“, станал национално известен покрай сагата Зрънкови,  няма нищо общо с повечето ромски гета в страната. Много от къщите по инвестиции не отстъпват на скъпарските домове в  Бояна и Драгалевци. Там управлява Аликовата фамилия във Видин. Всички живеят заедно в  построена по архитектурен план на майката къща.

Именитият успешен предприемач и естествен лидер във видинския квартал „Нов път“ Александър Методиев-Алико вече не е сред живите. В махалата говорят, че двамата му синове  Михаил и Борислав се борят достойно да заместят  татко си.
Навремето Алико бил обикновен таксиметров шофьор. Първите си пари натрупал от каналджийство – превозвал невъзвращенци до подходящите места за минаване на българо-сръбската граница през река Тимок. Като се замогнели,  щедро му се отплащали.

Още в първите години след демократичните промени предприемчивият ром  започнал да изкупува старо желязо и направил още пари. За фамилията на Алико тогава работят около 300 души. По договор с общината циганският бос чисти голяма част от града и близките села. Купува видинския гастроном, автогарата, както и една от транспортните фирми, които имат линия Видин-София. Алико взема стари сгради от ТКЗС в с. Рупци и прави собствена ферма за 450 крави. Купува и маслобойна. Синовете му наемат 6000 декара земя, на която гледат ечемик. Казват, че направили  много пари  от износ на коне за Италия. Именно покрай търговията с конете фамилията на Алико си навлича неприятности с данъчните. Фирмите му са обвинени, че са източвали ДДС за стотици хиляди левове.

Като представител на знатния род Аликовите синът Михаил-Мечи е на почит сред съгражданите си. Легенди се носят за състоянието му, както и за конефермата му – неговата най-голяма гордост. Прочутият бизнесмен е баща на дъщерята на Бони – Михаела. Детето и до днес  къта от баща си 60-грамова златна коронка с брилянти и перли, както и медальон във формата на слънце с нейния образ. Бижутата малката Михаела получила в дар през 2006 г. за кръщенето си. Докато била  с видинския цигански барон, фолкдивата Бони  живеела като принцеса. За по-големия си син  – Борислав, докато беше жив, Алико подготвяше политическа кариера. Той  бе 2 мандата общински съветник. През 2005 г. стотина гласа не достигнаха на Аликовия син, за да стане депутат от ДПС.

--------------------------