В София бе сключена сделката на века

0
1541
zx620 3282575
Сподели новината.

Инвестиционният фонд Lion’s Head, който е с основен акционер фондът от ЮАР Old Mutual, получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на бизнес сградата „Мегапарк“ на „Цариградско шосе“. С оценката си от почти 100 млн. евро сделката е най-голямата в офис сегмента след кризата и беше договорена в началото на май тази година. В края на същия месец купувачът Lion’s Head поиска разрешение от КЗК за придобиването. А преди това купи от партньора си – българската група AG Capital, и офис сградата „Полиграфия“.

Новосъздадената компания е съвместен проект между най-големия институционален инвеститор от ЮАР – Old Mutual Group, и българският холдинг с фокус недвижими имоти – AG Capital. В портфолиото на Lion’s Head Investments вече има пет офис сгради – две в София и три в Букурещ, с обща площ 235 хил. кв.м и оценка 310 млн. евро. Първият общ актив е софийският „Полиграфия офис център“, следван от „Мегапарк“, както и три офис сгради в Румъния. Според консултант в областта на недвижимите имоти при двете сделки за българските активи доходността е била между 7.75% (за „Полиграфия“) и 8% (за „Мегапарк“). Приходите от наеми за 2017 г. на офис комплекса до The Mall се вдигат до 15.4 млн. лв.

Със своите 75 хил. квадрата сградата на „Цариградско шосе“ до The Mall представлява почти една трета от пакета. Заради по-ниската доходност в Румъния това означава, че приблизително малко под 100 млн. евро се падат на тази сграда. Това превръща и в най-голяма сделка за офис сграда в страна за периода след кризата.

Капиталът на софийското дружество „Лайънс Хед инвестмънтс“ е почти 234 млн. лв. от май тази година. Вижда се апорт, в който „Полиграфия офис център“ е оценен на 53.8 млн. лв., като от стойността е изваден банковият дълг към Уникредит Булбанк за почти 50 млн. лв. Тази пролет има увеличение на капитала с парична вноска от 180 млн. лв., която до 2 година ще бъде изцяло внесена от Old Mutual. Числото съвпада с оценката на „Мегапарк“.

От КЗК, заявиха че бъдещата сделка няма да повлияе на цените на офис имотите и затова дадоха „зелена светлина“.

AGCapital е дружество, което инвестира и развива компании, предлагащи услуги в различни пазарни сегменти – недвижими имоти, инвестиции, аутсорсинг. В групата на Ей Джи Кепитъл АД влизат водещите на пазара компании, специализирани в областта на управлението и предлагането на недвижими имоти – както за частни, така и за корпоративни клиенти, асет мениджмънт, фасилити мениджмънт, финансово посредничество и консултиране, събиране и управление на вземания, call center и телемаркетинг, пазарни оценки на активи и застрахователни услуги.

--------------------------