петък, април 19, 2024

“В Германия е страшно”: кой и защо разказва тази лъжа

Date:

Сподели новината.

Да, Германия в момента преживява неспокойни времена. Рецесия измъчва икономиката, фермерите излязоха с тракторите, за да си опазят държавните субсидии, машинистите стачкуват, правозащитници предупреждават за зачестили прояви на антисемитизъм, популистката партия “Алтернатива за Германия” (АзГ) печели все по-голяма подкрепа, а нейни функционери участват в тайна среща с неонацисти, на която обсъждат как да бъдат експулсирани милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени. Всичко това наистина се случва в момента. Но да напишеш “В Германия е страшно!” е не само безотговорно преувеличение – то си е направо опашата лъжа.

Небивалици за Германия

 

 

Тъкмо това обаче единогласно написаха през седмицата две големи булевардни медии в България, които щедро наръсиха информацията с епитети като “брутално” и “тотално”. В една публикация дори се говори за недостиг на храни в супермаркетите, като се цитира особено достоверният източник “пишат в социалните мрежи живеещи в страната българи”. И по вече добре разработения тертип част от потребителите в същите тези социални мрежи подхванаха припева “В Германия е страшно!” и го напомпаха до истерично кресчендо. Същото, впрочем, се случи и след безредиците с пиратки в новогодишната нощ в няколко германски града, които в някои български медии бяха наречени “бунтове”. И пак същото избива в нелепите твърдения, разпространявани из мрежите, че български строителни работници масово напускали Германия, защото нямало работа – източникът отново е “мои познати ми разказаха”. А всичко изброено поразително напомня за налудничавите писания в България преди година и нещо как германците студуват и не се къпят, защото им спрели руския газ.

Когато човек в самолета се е заредил с тези булевардни новини и пристигне от България в Германия, когнитивният дисонанс го зашеметява още по маршрута от летището към съответния град. Магистралите са почистени и проходими, трактори се виждат тук-там на някой мост, стачката на машинистите приключва, а в супермаркета празни са единствено погледите на няколко преситени от празнично потребление пазаруващи. Отваряш местния вестник и четеш за остър дефицит на строителни кадри. Четеш още и новината за това как “северните потоци” били използвани от руските служби, за да шпионират Бундесвера, а на съдебния процес срещу други руски шпиони постепенно става ясно, че Москва е плащала стотици хиляди евро за измъкване на разузнавателни тайни.

Безобидният отговор е ясен. Но не е само той.

 

 

Така стигаме до простичкия въпрос: Кой има полза от лъжите за Германия, които се разпространяват в българското медийно и виртуално пространство? Безобидният отговор насочва към традиционния глад за сензации, от който се хранят булевардът и мрежите. А също и към традиционната завистливост под мотото “важното е на Вуте да му е зле”. Всичко това го има, разбира се – и едва ли е нужно надълго и нашироко да се доказва, че в Германия животът е по-уреден, а населението по-заможно, отколкото в България. Но има и друго. Когато в Русия хората се редят на километрични опашки за яйца и мръзнат без парно, защото войната изсмуква целия ресурс на държавата, привържениците на Путин и на агресивната му война срещу Украйна (включително и немалкото им привърженици в България) остро се нуждаят тъкмо от такива “алтернативни факти”. А за руските управници и техните подизпълнители е въпрос на оцеляване да убедят колкото може повече хора, че “в Германия е страшно”. Защото отчетливо формулираната им цел гласи: да се събори Европейският съюз. И пътят към тази цел минава първо през Германия и доверието в нейната стабилност.

В обобщение: наистина, хората в Германия се тревожат, а страната има проблеми. Но също така има: ред, яйца, парно, топла вода и колкото щеш работа по строителните обекти. И нищо “страшно” с просто око не се вижда.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...

Ужасяващ сблъсък между два влака в Германия заради дерайлирал вагон, има ранени

Четирима души пострадаха, след като маневриращ пътнически влак удари...

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...