вторник, април 23, 2024

Управията на ГЕРБ и Димитър Николов: Младите напускат Бургас! Живеещите в града ще стават все по-малко

Date:

Сподели новината.

Въпреки промотираният от общината социално – икономически подем през последните 12 години, отчетливата миграция на млади хора ясно очертава до колко града е привлекателен и дава възможност за развитие в образователен, икономически или социален план.

Според преброяването сега в града живеят под 190 хиляди души и ще стават все по-малко.

След окончателните данни от преброяването на населението в България, резултатите дават ясна преценка за това къде предпочитат да живеят хората и кои населени места наистина им осигуряват възможност за развитие и по-спокоен живот. Статистиката в цялата страна очертава една неприятна тенденция на трайно намаляване на населението. Миграционните процеси в страната очертават три големи града като привлекателни центрове за млади хора и такива в трудоспособна възраст. Това са София, Пловдив и Варна. За съжаление, въпреки даденостите на Бургас, наличието на пристанище, летище, магистрала, възможности за туризъм и не на последно място усилията на местната власт, през последните 12 години се вижда отчетливото намаляване на населението и миграцията на млади хора към други населени места в страната или в чужбина.

До 2010 – 2011 година населението в Бургас расте и хората, които живеят и работят тук са над 200 000 души. След 2011 година явно икономическата и социалната енергия се губят защото все повече млади хора търсят възможности за реализация извън града. Сега, според преброяването в града живеят под 190 хиляди души. До 2021 въпреки развитието на „Индустриален и логистичен парк Бургас“ и информацията за много нови инвеститори, които ще открият хиляди работни места това не се случва. Така постепенно през тези години хиляди хора напускат града, изморени от това да очакват като спасение новите възможности за работа и развитие. В интерес на истината нови работни места има и местната власт полага всички възможни усилия те да стават повече. През последните години обаче Бургас пада чак на 18 място по средна работна заплата в страната. Явно и този срив в заплащането, демотивира много хора да останат в града.

За съжаление, въпреки промотираният от общината социално – икономически подем през последните 12 години, отчетливата миграция на млади хора ясно очертава до колко града е привлекателен и дава възможност за развитие в образователен, икономически или социален план.

Един от примерите за това как заявените инвестиционни амбиции в Бургас се разминават с това какво се случва в действителност е намерението на украинската компания „Сигматек“ да направи производствена база за компоненти на газотурбинни двигатели, които ще се използват от Боинг. Заводът трябва да се извършва още модернизация и сервизно обслужване на високотехнологично оборудване, което ще се използва в аеродинамическата индустрия. Годината е 2017 и въпросното дружество има инвестиционен интерес в Индустриалния парк, получава и одобрение като инвеститор клас А. Базата започва да се строи и през 2019 година е почти готова. Заявката е до края на същата година да разкрие между 50 и 150 работни места, а до първото тримесечие на 2020 година те да бъдат близо 500. Сертификатът на компанията за инвеститор клас А изтече през 2021 година. В нея трябваше да работят инженери, специалисти, научни работници в специален изследователски център, както и много други хора, но и до ден днешен няма нито един назначен човек.

Има и други заявки от инвеститори, които по една или друга причина не се получават. Така икономическото развитие на Бургас разчита до голяма степен на местни инвеститори и на кратък летен сезон.

Но неприятната тенденция за спад на населението и миграционни процеси, свързани с хората в трудоспособна възраст засягат и други големи градове в страната. На практика единствено в София няма такъв проблем. Нормален спад на населението има в Пловдив и Варна. Следват Бургас, Русе и Стара Загора, където живеят над 100 хиляди души.

Източник: faktorbg.com

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....