Украйна: Близо 20 000 военни престъпления са извършили руските войници

0
37
ukraina 1
Снимка: Nexta Live
Сподели новината.

От началото на войната в Украйна досега са регистрирани близо 20 000 военни престъпления, извършени от руски войници. А ЕС е замразил имущество на руски олигарси за близо 10 милиарда евро.

От началото на руската война срещу Украйна изминаха три месеца. За този период в страна са били регистрирани около 20 000 предполагаеми военни престъпления, извършени от членове на руската армия, става ясно от данни, разпространени от Киев, предава „Дойче веле“.

За да бъдат изправени пред съда

Само следователите към украинската полиция са регистрирали 13 500 подобни престъпления, каза вътрешният министър Денис Монастирский по украинската телевизия. „Работим с чуждестранни прокурори, съвместни разследващи екипи и експерти, но най-голямата част от работата се извършва от украинските служители.“ Събраният от тях доказателствен материал трябва да бъде предаден на по-късен етап на международни органи, за да може предполагаемите руски военнопрестъпници да бъдат изправени пред съда, каза министърът. В първия подобен процес в Украйна млад руски войник бе осъден на доживотен затвор.

Замразени са 10 млрд. евро на руски олигарси

Същевременно стана ясно, че от началото на войната досега руските олигарси са загубили достъпа до свои луксозни яхти, недвижими имоти и друго имущество в размер на близо 10 милиарда евро. За това пише агенция ДПА, която цитира данни на Европейската комисия. На 8 април стойността на замразеното имущество но руски олигарси е била в размер на 6,7 милиарда евро.

Още в началото на войната в Украйна ЕС наложи санкции на многобройни руски олигарси, тъй като те биват упреквани, че подкрепят войната. В началото на месец март беше създаден специален екип на ЕС, който да допринесе за по-добро сътрудничество между отделните страни членки и да помогне при разкриването на собствеността на руските олигарси в Европа.

Федералният финансов министър Кристиан Линднер каза, че Германия е отворена за дебат по темата дали конфискуваната руска собственост да бъде използвана за възобновяването на Украйна. Той обаче подчерта, че трябва да се прави разлика между държавни средства и личните финансови средства. „В нашата конституция се дават гаранции за частни имущества“, каза политикът от Свободните демократи.

„24 часа“

--------------------------