вторник, април 23, 2024

У нас кога? Над три четвърти от румънците предпочитат продукти местно производство

Date:

Сподели новината.

Почти три четвърти от румънците или 72,2 процента предпочитат да купуват румънски продукти, дори и да са по-скъпи, докато 26,3 на сто избират продукти на най-добрата цена, независимо дали са румънски или внос от чужбина. Това показват данните от ново проучване на социологическата агенция ИНСКОП (INSCOP), изпратено и до редакцията на БТА.

Продуктите родно производство подкрепят поддръжниците на Социалдемократическата и Национално-либералната партия, хората над 45 години, неактивните, жителите на селата и тези, които нямат профил в социалните мрежи, съобщава агенцията.

Продуктите на най-добра цена избират поддръжниците на Националистическата партия „Алианс за единство на румънците”, младите хора под 30 години, неактивните и потенциално активните.

62,7 процента от румънците са на мнение, че селскостопанските продукти румънско производство са по-редки в големите търговски мрежи, защото въпросните предпочитат продукти от чужбина. 33,4 на сто смятат, че тази тенденция се дължи на малкото местно производство. 3,9 процента не отговарят.

Проучването на общественото мнение е проведено между 22 и 29 февруари чрез телефонни интервюта. Участвали са 1100 души от различни социално-демографски категории на възраст 18 и повече години. Максимално допустимата грешка на данните е ± 2,95 процента.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Kpизa в нeбeтo: He дocтигaт caмoлeти, a лeтнитe пътyвaния щe ca нa peĸopдни нивa

Глoбaлнaтa aвиoиндycтpия e изпpaвeнa пpeд лятнa ĸpизa, ĸaтo тъpceнeтo...

Падна цената на петрола на ОПЕК

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки...

Арестуваха 80-годишен мъж, издирван от 27 години

80-годишен мъж беше арестуван на лондонското летище "Хийтроу" след...

Директен влак от Букурещ до Истанбул, София и Варна тръгва от лятото

Между 14 юни и 14 октомври международният влак „Румъния"...