сряда, февруари 28, 2024

Цял Лондон говори за българина Николай, който спаси сърцето на града

Date:

Сподели новината.

Български пожарникар спаси един от символите на Лондон – моста Тауър Бридж, в сърцето на английската столица. Николай Пенчев и колегите му гасили пламнали мотори на съоръжението преди няколко дни, пише Телеграф.

„Бяха се запалили големите хидравлични мотори, с които мостът се вдига и спуска при преминаване на лодки и кораби. Моторното отделение е на две нива под земята и хората няма как да видят и да знаят, че нещо се е случило. Разбрали са само, че мостът е бил затворен“, разказа пред „Телеграф“ Пенчев.

 

Икона

Тауър Бридж е подвижен висящ мост над река Темза, който се е превърнал в икона на Лондон. Дълъг е 244 метра и е висок 65 м. Открит е през далечната 1894 г. От принца на Уелс Едуард, който после е коронясан като крал Едуард VII. Историческото съоръжение влиза в района, който се покрива от Ники и колегите му.

 

 

„Ние сме все млади хора, млада кръв. Имаме енергия за такава работа“, сподели още Пенчев. По думите му само ден преди пожара на същото място пък спасявали самоубиец, кацнал на едно от въжетата на Тауър Бридж. От кадрите се вижда, че човекът е успял да стигне доста високо, преди да бъде свален.

Смелост

Николай Пенчев се прочу със смелостта си миналата година, когато спаси семейство от огромна горяща сграда в Лондон. Тогава лично принц Уилям отиде при него и колегите му на чай, за да изрази благодарността си.

В интервюто си тогава Ники сподели, че не е очаквал такава чест. „След като бяхме представени от комисаря всеки поименно, принц Уилям започна да ни разпитва кой откъде е, какво е направил в ситуацията.

 

 

Беше си „написал домашното“ и знаеше откъде си, кой си. Задаваше ни конкретни въпроси. Попита ме за пожарната в България и защо съм поискал да се преместя точно в Лондон. Видя, че се занимавам активно със спорт – културизъм. За да разчупи още повече обстановката, се пошегува, че той самият не се и съмнява, че съм носил на ръце спасените от последния етаж“, разказа пожарникарят.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...