Сподели новината.

Рекорден спад на грабежите в Слънчев бряг е отчетен в края на сезона, благодарение и на ефективната система за видеонаблюдение и охрана, съобщи изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АЗ Златко Димитров по време на Третата национална конференция SMARTOURISM.BG в Бургас. Информацията бе потвърдена и от Областната дирекция на МВР, в лицето на нейния говорител Цветелина Рандева.

Димитров уточни, че едва 10 са регистрираните и разкрити случаи на грабежи в най-големия комплекс чрез системата за сигурност, внедрена от акционерното дружество.

„През последните 4 години основният приоритет и инвестиции са в системи за ефективно видеонаблюдение и охрана на комплекса по време на активния туристически сезон. Над 300 камери покриват 80% от територията и улесняват работата на полицията при разследване и разкриване на нередности. Изградена е и система за разпознаване на регистрационните номера на превозните средства, която следи движението на всяко МПС от влизането до изхода от комплекса“, заяви Златко Димитров.

Системата за видеонаблюдение е довела и до икономии при командироване на полицаи от вътрешността на страната. Разходите за тях през тази година са 166 935 лв., а за периода 2015-2019 са общо 940 391 лв.

„Време е да спрем да бъдем само реактивни в моментите на криза, а да станем проактивни и да успяваме да се подготвим за реакция още при първите сигнали за предстоящи проблеми в туристически сезон. Вярвам, че туристическият бизнес на територията на община Несебър е много опитен, в годините на криза показа, че е гъвкав и може да се справя“, коментира Димитров, в отговор на въпрос за проблемите в сектора заради фалита на Thomas Cook и последиците от кризата.