Сподели новината.

Рекорден брой участници – 67 пилоти, са заявили участие в тазгодишното издание на „Писта Бургас“. Състезанието е 5-ти кръг от Националния пистов шампионат на затворен маршрут. Специализирани зони за зрителите. За първи път са осигурени два безплатни паркинга – на „Кроношпан“ и на ул. „Крайезерна“. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция по повод официалното откриване на автомобилното състезание. Мащабният форум ще се проведе на 19 и 20 октомври. Утре, 19-ти октомври /събота/ от 13.00 часа започват квалификациите за място в стартовата решетка. Официалният старт е обявен за неделя, 20 октомври, от 10:30. Награждаването ще започне от 14.00 часа. Тази година пилотите ще се състезават за две шампионски титли – спорт и купа „Лада“. Има и 5 специални награди – 4 за рекорд и феърплей, както и награда на публиката – „Пилот на деня“.За зрителите ще има обособени зони за наблюдение, а от „Бургасбус“ ще осигурят специализиран превоз.

„Това е най-атрактивното спортно събитие. Тази година се очакват между 15 000 – 20 000 любителя на екстремните преживявания. Апелираме гражданите да са внимателни и да следват указателните табели, за да се избегне всеки риск.“- коментира д-р Лорис Мануелян – зам.-кмет „Здравеопазване, социални дейности и спорт“ към Община Бургас. тази посещаемост е много по-висока от тази на футболните мачове в града.

„Благодаря за съдействието на Община Бургас. Благодарение на това съдействие ние сме любим кръг за пилотите. Тук ще се излъчат и големите шампиони. Избрано е трасе, което ще създаде най-малко неудобства на гражданите. Пътят е нов, асфалтовата настилка е много добра“ – каза Радко Петров – изпълнителен директор на автомобилен спортен клуб „Вромос“ и организатор на Писта Бургас.

Сред автомобилните асове, които ще вземат участие в надпреварата, са Константин Маршавелов с мицубиши „Лансър Ево“ 10, Пламен Камбуров с мицубиши „Лансър Ево“ 9, Иван Влъчков и други.

Заради провеждането на ралито се въвежда временна организация на движението. От 10.30 ч. в събота (19 октомври) до 15.30 ч. в неделя (20 октомври) се ограничава движението по първокласния път I-9 в Бургас, съвпадащ с отсечки от ул. „Крайезерна“ и бул. „Яким Якимов“. Трафикът ще се пренасочва по уличната мрежа на града.Движението ще се осъществява по ул. „Одрин“ през „Трапезица“ и бул. „Тодор Александров“. Всички хора, които имат имоти или работят в района, ще могат да влязат и излизат безпроблемно.
Необходимо е шофьорите да спазват въведените ограничения и указанията на контролните органи.

Драконовските мерки за сигурност включват и специализиран превоз, осигурен от „Бургасбус“, който ще извозва зрителите от обособените зони за наблюдение.

Ограничението ще бъде въведено от 09:30 часа в събота до късния следобед на 20 октомври.

На срещата присъстваха още Иван Гьолев Началник Отдел „Безопасност и организация на движението“ ,Димитър Дачев и Мирослав Киръстев от представители на Областна дирекция на МВР.
Инициативата се организара с подкрепата на Община Бургас.