вторник, април 23, 2024

Терорист в Белгия е израсъл в ромската махала на Благоевград

Date:

Сподели новината.

Белгийски медии съобщиха, сред група арестувани в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт има и българин, за когото се съобщи, че отговаря на инициалите Сергей Радков.

 

Според говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт мишена на джихадитска групировка е бил кметът на Антверпен Барт Де Вевер. Водещата версия за планираното покушение е забраната за носене на забрадки и религиозни символи в кметството на града.

Проверка установи, че става въпрос за Сергей Радков, роден през 2003 г. в Благоевград на улица „Балкан“. Той е напуснал страната с родителите си като дете и за последен път е бил у нас през 2016 г.

Във връзка със задържания българин, уличен в участие в терористична група в Белгия, вътрешният министър коментира, че от МВР не е изисквана информация за него.

„През 2016 г. е напуснал страната ни. България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност”, подчерта той.

Според информация на адреса на същата улица е била правена и проверка, свързана с търговия на гласове за изборите.

Както съобщиха медиите, в понеделник вечерта белгийската федерална полиция е извършила обиски и арести в няколко града, сред които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският гражданин. Други петима са с белгийска националност и един с турска.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични атаки. В Антверпен са арестувани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент ван Квикенборг са готвели атака срещу държавни институции.

Има данни, че са планирали и въоръжени нападения срещу полицейски управления, съобщават местните медии.

В същото време полицията в Брюксел задържа и трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем. В тази група попада и българинът Сергей Радков. Обвинението срещу него е за участие в дейността на терористична група, като е отговарял за доставки на оръжие.

Нашенецът, подготвял атентат в Белгия заедно с “Ислямска държава”, се оказа…

Според разследващите двете групи са поддържали контакт помежду си и са координирали действията си. За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април. Според медиите те са свързани с групировката „Ислямска държава“.

Един от групата е освободен, а българинът остава в ареста. Всички задържани ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

В махалата в Благоевград не са чули за Сергей Радков

В ромската махала на Благоевград никой не знае нищо нито за Сергей Радков, нито за неговото семейство. Адресът, който е по лична карта на задържания за предоставяне на оръжие на група лица за подготовка на атентат в Белгия, е на улица “Балкан” в областния център на Пиринско.

Там живеят съвсем други хора, които нямат никаква връзка със семейството на 20-годишния българин. Няколко местни жители и комшии бяха категорични, че не знаят кой е Сергей Радков. Мъж от къщата отсреща увери, че живее от 40 години тук, но никога в съседния дом не е живяло дете с това име.

Знае се, че Сергей е роден през 2003 година, за последно се е прибирал в България през 2016 г. за малко и пак е заминал за чужбина. Тогава е бил непълнолетен, след това няма друго регистрирано влизане в страната.

“Няма такъв Сергей Радков. Не познаваме нито такова дете, нито такъв младеж. Никога не са живели тук. Може да има фалшива лична карта, може само да се е водил на този адрес.

Много мъже и жени от нашата махала са по чужбина, навсякъде са из Европа, но не вярваме наши хора да са терористи”, каза Антон Кирилов, който живее в ромския квартал.

Темата се коментираше оживено в Предел махала заедно с тази за предстоящите избори, но никой не познава задържания българин. Източници твърдят, че преди много години бащата на Сергей е починал.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....