сряда, февруари 28, 2024

Тази кражба взриви Родопите

Date:

Сподели новината.

Неизвестни лица са нахлули в къщата на смолянския бизнесмен Здравко Беширов-Японеца и са го ограбили, съобщава otzvuk.bg.

Информацията бе потвърдена от шефа на Областната дирекция на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев.

 

„Образувано е досъдебно производство. Работим усилено за издирване на извършителите”, каза Пачеджиев.

Обирът е станал през почивните дни в къщата на Беширов на ул. „Маестро Георги Атанасов“. По това време стопаните били извън Смолян. Бдителен гражданин подал сигнал в полицията, учуден че дълго време входната врата била отворена.

По непотвърдена информация крадците са действали професионално. Един от тях е  прескочил оградата и отключили вратата отвътре. Открадната е огромна сума пари, говори се за шестцифрена сума, както и над 10 килограма злато.

Здравко Беширов има влязла в сила от 2018 г.  условна присъда за лихварство. Разследването срещу него започна през 2012 г., след серия от жалби на Съби Хаджиев – първият осъден за лихварство в Смолянско. Досъдебното производство бе прекратявано няколко пъти, но тръгваше наново след поредното писание на Хаджиев.

През юни 2016 г. Беширов бе признат за виновен от Окръжния съд в Смолян, че е предоставял кредити срещу лихва на девет човека и оправдан за още двама. Получените заеми трябвало да се върнат с договорена месечна лихва между 6, 67% и 20%, а най-високата лихва била на Съби Хаджиев – 33,33%. С това е причинил вреда в размер на 35 781,75 лева. През 2018 г. Върховният касационен съд потвърди присъдата.

„Не съм бил лихвар, а съм бил съдружник в заложна къща „Гарант“, бяха думите на Здравко Беширов преди време.

Акция „Лихвари“ в Смолянска област бе проведена през 2012 г. Сред арестуваните беше и Любен Марангозов от Неделино, който избяга от полицията и се “покри“ в Англия. Срещу него така и не можа да приключи досъдебното производство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...