Търговец от Попово стана мултимилионер

0
223
5e00cee1608efaf5d0dee80b3767ad5e
Сподели новината.

Търговецът на американския концерн Cargill с годишни приходи над 100 млрд. долара започна бизнес със зърно в България преди 15 години. През 2013 г. отвори офис във Варна за корабни услуги, а преди седем години базира в София и свой център за глобални услуги в рамките на групата – най-вече финансови и логистични. Той се разрастваше годишно с по 150 – 200 души и персоналът на компанията вече достигна 1375 души към април 2021 г. През юли обяви, че разширява хъба с нови IT дейности и екипи. Ако се съди от отчети от предходни години, приходите от услуги на дружеството вече надхвърлят 70 млн. лв., но оставащото голямо число е от стоки, т.е. зърно и маслодайни култури. Затова от зърнения бизнес „Каргил България“ вероятно би била втора в подреждането.

Почти плътно до лидера се нарежда и българският търговец „Севан“, който изнася огромната част от закупените стоки. Бургаската компания, основана преди 27 години, през годините също няколко пъти е оглавявала подреждането в сектора. Тя е собственост на братята Артур и Армен Акопян, които държат 96% от дяловете. Освен с търговия (главно пшеница) групата обработва около 100 хил. декара, притежава огромни зърнобази и около 200 камиона.
„Тази година ще има рекорден добив на пшеница в България – 8 млн. тона. При царевицата прогнозният добив е за около 5 млн. тона, което е добро число, но е имало и по-големи реколти. При слънчогледа очакванията са за ръст с 15% до около 2 млн. тона“, прогнозира Артур Акопян от „Севан“
„Тази година ще има рекорден добив на пшеница в България – 8 млн. тона. При царевицата прогнозният добив е за около 5 млн. тона, което е добро число, но е имало и по-големи реколти. При слънчогледа очакванията са за ръст с 15% до около 2 млн. тона“, прогнозира Артур Акопян от „Севан“
Фотограф: Сашка Панайотова

Според Артур Акопян търговията е станала много по-трудна. Цените са твърде променливи дори в рамките на седмица, маржовете са ниски (което личи и от класацията и данните за конкурентите). Но прогнозата му е, че започва силен сезон с рекордна реколта. Така че догодина фирмените числа вероятно ще са доста по-високи.

Дебютиралият в челните позиции през миналогодишната класация китайски хегемон в храните Cofco се изкачва до трета позиция, макар също да има малък спад в приходите. Дружеството от три години прави директно бизнес в България през „Кофко интернешънъл България“, което e дъщерно на холандското звено в групата CIL Agri Enterprises. За 2020 г. китайската корпорация отчита приходи 77 млрд. долара, като расте въпреки пандемията. В България компанията отказва разговори с медиите, така че плановете й са неясно колко големи.

 

По-едро завръщане се очаква от страна на гиганта Glencore, който вече се ребрандира като Viterra. В края на миналата година е преименувано и местното дружество „Гленкор Агрикалчър“ на „Витера България“. А в сектора очакват активното завръщане на българския пазар да се случи догодина.

Макар изчезването преди пет години да не беше комуникирано, то съвпадна със сделка, в която Glencore продаде голям дял (почти 50%) в земеделското си поделение на два финансови инвеститора.

 

Следващата компания, „Ойроконсулт“, е силно непознато дружество с 1 човек персонал и традиционно високи приходи. В групата, собственост на Васил Михайлов Василев, има и компания със служители и преработвателни мощности – „Ойропак“ – Попово. Изглежда, основната дейност е покупка и съхранение на слънчогледово семе и търговия с преработено масло и белено семе. Ако се съди по бележки в отчетите на дружеството, то се занимава с „преработка на черен маслодаен слънчоглед чрез външни подизпълнители“, като над 60% от продажбите са в чужбина.