Олигарх спаси важно предприятие в Златоград

0
110
Zlatograd
Сподели новината.

Статията е от 2002 година. Става въпрос за приватизация на Горубсо-Златоград и спасението на вжната за града мина. Тогава тя бе купена от Мултигруп. 19 години по-късно всеки сам може да прецени как стоят нещата с днешна дата. Публикуваме статията в Капитал без редакторска намеса.
„“Минстрой холдинг”, част от структурите на Мултигруп, ще бъде новият собственик на “Горубсо Златоград”, стана ясно през седмицата. Холдингът е единствената фирма, подала оферта за златоградската минна компания (в ликвидация) и ще я купи на началната тръжна цена 1.52 млн. долара. От Министерството на икономиката поясниха по този повод, че се очаква договорът да бъде подписан в близките няколко дни. През седмицата шефът на Мултигруп Илия Павлов посети Златоград, за да огледа новата си собственост. Според условията на конкурса 10% от цената се плащат кеш, а останалите – в компенсаторни инструменти. Така на практика “Минстрой холдинг” купува “Горубсо Златоград” за около 360 хил. долара.
“Приватизацията на “Горубсо Златоград” е спасителен вариант и за купувачите, които изпълняваха строителни работи на каскада “Горна Арда”, но при затишието около проекта останаха без работа в района”, свидетелства източник, близък до сделката. Според неговите данни купувачът вече изготвял програма за възстановяване на рудопроизводството, която предвижда добив на около 150 хил. тона оловно-цинкови руди годишно (за сравнение – през 80-те години там са добивани по около 500 хил. тона руда).
Това е третият опит за продажба на “Горубсо Златоград” от близо две години, но поради липса на интерес досега не беше сключена сделка. Първата процедура за продажба на рудниците беше открита още през септември 2000 г., когато рудниците от предприятието се предлагаха като обособени части. По време на последния опит за продажба в началото на годината пак не беше подадена нито една оферта, макар че няколко фирми купиха конкурсна документация. Тогава Министерството на икономиката неколкократно без резултат удължава срока за подаване на оферти. Сделката за 80% от акциите на дружеството става възможна, след като през февруари Министерството на икономиката намали наполовина началната тръжна цена – от 3 млн. на 1.52 млн. долара.
“Горубсо Златоград” включва пет рудника и една обогатителна фабрика. Новият собственик на дружеството ще трябва да плати и около 3 млн. лв. задължения към държавата, доставчици и работници. Междувременно друга част от някогашния гигант “Горубсо” – “Горубсо Рудозем”, вече започна работа, каза изпълнителният секретар на Българската минна камара Петър Петров. Дружеството е собственост на консорциума “Родопи инвестмънт”, включващ руския “Восток инвест” и турския “Сома кюмюр ислетмелери”. Те са собственици още на “Горубсо Мадан”, което е в производство по несъстоятелност по искане на Агенцията за държавни вземания.
“Минстрой холдинг” е сред активните участници в приватизацията на добивните предприятия през последните години. Той кандидатства за основното производство на “Горубсо Златоград” още през август миналата година, когато предприятието все още се продаваше на обособени части. Тогава оферта подаде и маданската фирма “Хефест”. Междувременно точно преди нова година Илия Павлов купи на търг от Агенцията за приватизация 79% от мина “Станянци”, вдигайки цената от 5 до 22.1 млн. лв. И по тази сделка цената се плаща 10% кеш и 90% – в компенсаторни инструменти. Надзорният съвет на агенцията е одобрил сделката едва на 15 февруари и договор все още не е подписан, съобщиха оттам.
Неотдавна “Балкантурист”, която е туроператорската фирма на Мултигруп, поиска и получи от Агенцията за приватизация 45-дневна отсрочка за плащането на “Интертравълсървиз”. „