Начало Сигнално ЧЕРВЕНО Страшна болест налази хората в Стара Загора
BOLNICA 03 640x445 1

Страшна болест налази хората в Стара Загора

1091
0
Сподели новината.

Министерството на здравеопазването обяви епидемични взривове на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, съобщава Нова телевизия.

Повечето болни с хепатит А са настанени в инфекциозното отделение в Хасково. По-голямата част от тях са деца.

Само за последните няколко дни броят на заболелите в двете области надхвърля 30 души. Обявени са няколко епидемични взрива.

Лекарите съветват при оплаквания да търсим помощ, а не да се лекуваме сами. Те напомнят и че предпазването е чрез добра хигиена.

Повече от половината от болните от хепатит А в Хасковско са от село Конуш, където случаите през последните дни са 5. Хората се тревожат, че заразата може да се разпространи.

Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова посочва, че вече са предписани са противоепидемиологични мерки и там, където има организирани колективи, е извършена крайна дезинфекция от оторизирана фирма.

Д-р Васко Донев, старши ординатор в инфекциозното отделение, поясни, че обичайно това е една относително лека инфекция. В началото заболяването наподобява грип, а по-късно се появява и характерното пожълтяване, но невинаги. По тази причина лекарите препоръчват при оплаквания задължително да търсим медицинска помощ.

Предишна статияЧудовищен скандал с ключов завод в Русе
Следваща статияПерник с вода от „Белмекен“ след 45 дни