Перник с вода от “Белмекен” след 45 дни

0
1516
sten belmeken
Сподели новината.

В понеделник правителството ще направи предложение до СО и СОС за преминаване на вода през ВиК инфраструктурата на София от “Белмекен” през Мало Бучино до Перник. 

Ще се прехвърлят 300 литра на секунда или 700000 кубични метра на месец. Това докладва министърът на икономиката Емил Караниколов на срещата при премиера за кризата с водата.

Ще се изгради система като байпас, за да се достави вода до Перник най-късно до 45 дни. Министърът посочи, че ще се работи денонощно.

В момента в язовир “Студена” има вода за два месеца. НЕК е започнала да отбива част от дебита на “Белмекен”.

Според икономическият министър това е единственото възможно решение за Перник, докато язовир “Студена” започне да се пълни.

Държавата ще изгради водопровод от Мало Бучино до Перник, през ВиК мрежата на столицата. Този водопровод ще включи водата в мрежата на града, а не в язовира.

Това е специално насочена вода за нуждите на Перник, каза Емил Караниколов. Между 35-45 дни е срокът, за който водата трябва да тръгне към Перник. По трасето на новия водопровод ще се изгради и пречиствателна станция. Това съоръжение ще може да подава вода от язовир “Студена” към определени столични квартали и обратно -от София към Перник, стана ясно от думите на икономическия министър.

--------------------------