четвъртък, юли 25, 2024

Старите рибари в Ахтопол са в шок, такова нашествие на огромни туруци не помнят

Date:

Сподели новината.

Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди – туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм, пише “Труд”. 

Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един-два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока-30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много.

 

Въпреки гигантите-туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма.

“Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден – на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи”, утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма “Морски сговор” на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд – турук.

Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е… 75 лева.

Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по – дребния, коментират най- опитните сред тях.

Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден.

Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тревога в Сунгурларе! 4 села са на воден режим

Общо 13 населени места в област Бургас преминаха на...

Кресна потъна в скръб!

Почетният гражданин на Благоевград и бивш кмет на общината...

SPICE Music Festival се завръща

Шестото издание на SPICE Music Festival 2024 ще се проведе...

CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ SPICE MUSIC FESTIVAL 2024

Програмата на SPICE Music Festival 2024 (2 и 3 август)...