Home Другата България Срам! Заловиха българки да мажат с олио музей в Атина

Срам! Заловиха българки да мажат с олио музей в Атина

0
213
768x432 5
epa06217464 A visitor looks at artworks in the exhibition 'Chinese Xieyi Masterpieces from the National Art Museum of China' presented at the National Museum of Contemporary Art (EMST) in Athens, Greece, 21 September 2017. The exhibition in collaboration with the National Art Museum of China (NAMOC) runs from 22 September to 14 November. EPA/ALEXANDROS VLACHOS
Сподели новината.

В Атина съдят две жени от български произход. Те са задържани за вандализъм на исторически реликви в музеи, съобщи БНР.

Двете са арестувани в Националния исторически музеи в опит да намажат с олио експонатите. Пред полицията двете българки твърдели, че са вярващи и пръскали с олио и светена вода по експонатите, за да ги направят „чудотворни„.

Двете жени са заснети в още два музея на Атина. След това властите поставиха техни снимки във всички исторически места и те бяха разпознати от охраната на музея, където са арестувани.

Полицията разполага с видеозаписи за техните вандалски действия, като част от намазаните с олио артефекти не могат да се възстановят напълно. На експонатите от дърво са нанесени необратими щети, съобщават специалистите. Не може да се възстанови и много ценен коптски дървен кръст от 6-и век.

Най-силно поразени от двете жени са експонати в Музея за византийско и християнско изкуство.

--------------------------