Сподели новината.
Ударна инвестиция в туризма. Това смята да направи един от най-големите работодатели и инвеститори в региона на Сливен и Ямбол – холдингът „Мел инвест“. Плановете са за инвестиции от над 6 млн. лева в хотели в Котел и Сливен. Пред откриване е хотелът на холдинга в град Котел. Общата инвестиция само в него ще надхвърли 1 млн. лева, съобщи зам.-председателят на съвета на директорите на холдинга Илияна Георгиева.

„В този възрожденски град има чудесни перспективи за развитие на туризма и отличен климат. Затова смятаме да инвестираме в хотела там и да създадем още по-добри условия за туристите“, казва тя.

Ръководството на холдинга планира и инвестиция в хотел „Сливен“, който се намира в центъра на града. Хотелът беше купен от дружество на „Мел инвест“ през 1997 г. по линия на масовата приватизация. Планът включва поетапно завършване на ремонта на обекта. Догодина ще бъдат реновирани ресторантът и градината към хотела, а след това предстои обновяване и обзавеждане на сградата. Общата инвестиция в хотел „Сливен“ ще надхвърли 5 млн. лева, предвиждат от „Мел инвест“.

Какво е „Мел инвест“

„Мел инвест“ е създаден заради участие в касовата приватизация за купуване на сливенската мелница чрез явен търг на Министерството на земеделието. Три години след приватизацията започва разширяване на инвестициите с купуването на няколко фуражни цеха от тогавашните ликвидационни съвети и земеделски кооперации. Придобити са фуражни цехове в Млекарево, Чокоба, Дражево, Сунгурларе и Шейново и така е разширяват възможностите за индустриално производство на фуражи.

Реклама

Следващата инвестиция е в хлебозавод в Сливен, който произвежда хляб под марките „Демеа“ и „Туида“ и държи съществен пазарен дял в региона. Следва покупката на още няколко хлебозавода – във Варна, Кюстендил, Ямбол и Левски. Чрез дъщерни дружества холдингът отдава под наем земеделска земя. Притежава и 2 машиностроителни предприятия – бившият завод „Любен Калайджиев“ в Сливен и бившият АРЗ в Ямбол.

Заводът в Ямбол произвежда земеделски инвентар с марката „Пегас“. Продуктовата му листа покрива 90% от земеделския инвентар, необходим за всеки фермер, казват от холдинга. Намеренията са предприятието да разработи външните пазари и да започне износ на част от продукцията си. Така „Мел инвест“ се нарежда сред най-големите работодатели в Сливен, осигурявайки над 1000 работни места в Сливенски и Ямболски регион.

Най-голямата инвестиция

Най-крупната инвестиция на холдинга до момента е в купуването и модернизирането на „Болярка“. Фабриката е купена през 1997 г. в момент, в който е пред спиране. В пълното й обновяване новите собственици инвестират 50 млн. евро. Преди икономическата криза през 2008 г. „Болярка“ успява да стигне производство от 700 000 хектолитра бира годишно. След допълнителни инвестиции капацитетът е разширен до производството на 1 млн. хектолитра годишно. Към момента пазарният дял e около 6%. Пивоварната продължава да инвестира в основните си продукти „Болярка“, „Балканско“, „Диана“, като произвежда и пиво „Калтенберг“ под лиценз.