четвъртък, юни 13, 2024

Сръбските фермери протестират за субсидии и по-евтино гориво, блокираха пътища

Date:

Сподели новината.

Стотици фермери блокираха пътища в северната сръбска автономна област Войводина в понеделник, настоявайки за повече субсидии и край на акцизите върху горивата, предава Ройтерс.

Блокадите, които спряха трафика в части от Войводина, идват в момент, когато управляващата Сръбска прогресивна партия и нейните партньори водят разгорещена предизборна кампания с опозицията преди предсрочните парламентарни избори на 17 декември.

Фермерите, подкрепени от опозиционни партии и движения във Войводина, искат правителството в оставка на Ана Бърнабич да увеличи държавните субсидии до 35 000 динара (326 долара) на хектар от около 9000 в момента.

Йован Йованов, фермер, каза, че протестиращите са блокирали магистрала и пътен възел близо до регионалната столица Нови Сад в понеделник.

“Тази сутрин блокирахме… магистралата… ще пропускаме превозни средства на всеки два часа и половина”, каза Йованов пред репортери.

Фермерите настояват и за субсидирани от държавата заеми през 2024 г., стимули за производството на едър рогат добитък и млечни продукти, продажба на дизелово гориво без акциз, регулиране на пазара на стоки и др.

Министърът на земеделието Йелена Танаскович миналата седмица каза, че общите земеделски субсидии в бюджета за 2024 г. възлизат на 100 милиарда динара, като поиска фермерите да предложат как да се разпределят средствата.

Допълнителни разговори между правителството и фермерите са обявени за по-късно през деня.

През 2022 г. селското стопанство представляваше повече от 6,7% от икономиката на Сърбия и над 21% от износа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...