вторник, юли 23, 2024

Словакия удължава контрола по границата с Унгария

Date:

Сподели новината.

Словакия удължава временния контрол на границата с Унгария до 23 декември, съобщава “Ройтерс”.

Правителството се опитва да предотврати подновяване на нелегалната миграция към страната.

Братислава въведе граничния контрол на 5 октомври, като последва аналогичния ход на съседите си Полша, Чехия и Австрия, които затегнаха контрола на границите със самата Словакия.

Словакия отчита над 500% увеличение на годишна база на нелегалните мигранти, задържани от началото на годината до 12 ноември.

Броят на задържанията обаче е намалял до 29 през седмицата до 12 ноември в сравнение с 1690 през първата календарна седмица след въвеждането на граничния контрол.

 

“Може да се заключи, че контролът по вътрешните граници, наред с подобни мерки в съседни държави, има превантивен характер”, посочвато от словашкото МВР.

Миналия месец словашкият премиер Роберт Фицо се върна на власт за четвърти път, след като през септември спечели изборите, благодарение на обещанията си по време на предизборната кампания да защити границите от нелегална миграция.

Мигрантите – предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, влизат в страната основно през т.нар. Балкански коридор – през Унгария от Сърбия, и се насочват към по-богатата Германия и други западноевропейски страни.

Словакия, Чехия, Полша, Унгария, Австрия и Германия, които въведоха гранични мерки през последните месеци, са част от Шенгенското пространство на Европейския съюз.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...