Начало Бургас „Славейков“ изпревари Видин по население
unnamed 4

„Славейков“ изпревари Видин по население

1072
0
Сподели новината.

Селищната система в даден град винаги е разнообразна. Колкото е по-голям самият град, толкова различия има в неговите комплекси, квартили и прилежащи селища. В София например системата от микрорайони на комплекс Люлин е с общо население над 300 хиляди души. Това е напрактика един град колкото Пловдив и Варна/те са по 330-340 хиляди души население/ . Ако отидем в Берлин, там има емигрантски турски квартал с население от 1 милион души. Който го посети има чувството, че се намира в Истанбул, а не в столицата на най-развитата европейска икономика. В Лондон пък има индийски, пакистански и дори български квартали с население от по над 100 хиляди души.

Как стоят нещата в Бургас?

 

Морският град е далеч от характеристиките на европейските мегаполиси, нито дори на родната столица София. И все пак градът си има своите интересни особености, които го определят като едно от най-динамичните населени места в цялаа страна. „Черноморски фар“ вече писа, че Бургас има втората по-големина територия в страната, която е с площ от 254 квадратни километра. Върху нея се разпростират квартали и комплекси с население от 1700 до 70 хиляди дущи.

Нека да започнем от най-големия комплекс в града, това е безспорно Меден рудник. Много са приказзите и инфромациите за това, колко хора живеят в него. Публикувани бяха дори и информации за 100 -120 хиляди дущи, които въобще не отговорят на истината. По последни данни в комплекса живеят между 55 и 60 хиляди жители, заедно сп новото строителство и новодомците. Справката сочи, че през 1989 година населението на Меден рудник е било около 45 хиляди дущи. След идването на демокрацията мястото се развива бурно, а в периода 2003 – 2016 година са построени над 12 хиляди нови жилища. Част от тях все още са незаети. Интерес факт е, че самият комплекс е създаден през 1976 година. Тогава село Меден рудник се обявява за квартал Меден рудник и започва бурно панелно социалистическо строителство. Сега това е най-големия квартал в цяло Югоизточна България. По население в момента е по-голям от град като Ямбол.

Всъщност голяма част от миграцията към Бургас от други градове се заселва именно в Меден рудник, като немалко са пришълците и от въпросния Ямбол.

 

Вторият по-големите жилищен комплекс е Славейков. В момента той е с над 40 хиляди жители население. По този показател комплексът изпреварва по население град  като Видин.Самият комплекс е много добре устроен, с търтговски обекти, заведения, банки, офиси, заобиколен от молове и големи вериги, с добра пътна инфраструктура. Неслучайно цените на имотите тук растат най-бързо и вече ас близки до тези в широкия център на Бургас. Иначе до края на 50-те години на мястото на комплекса са се намира …..лозя. След това зоната се препроектира и от 1965 година започва изграждането на Ж.К. Славейков. В последните години в комплекса има много силно застрояване, което пък застрашава да развали неговата добра структура. Но това реално важи за повечето жилищни квартали в града.

На територията на Славейков има четири училища и един универсетат, парк, спортен комплекс.

 

На трето място  е комплекс Изгрев. Той се намира близо до Славейков и Зорница. Наброява малко под 26 хиляди жители. До 1948 година това населено място се е казвало село Атанасово. То е съществувало под тази форма още от късното Средновековие. През 1948 година се обявява сливането на селото с град Бургас. Самият град тогава започва да расте сериозно като население,а и като площ и сливанено е неминуемо. По времето на комунизма бившето село е застроено с много панелни блокове и превърнато в жилищни комплекс. През посткомунистическите години комплексът е обект на интензивно строителство на модерни кооперации ново строителство, поради наличието на голямо количество незастроени площи и в него тепърва се изграждат предприятия, като болнични заведения и др. Около комплекс „Изгрев“ започва да се съсредоточава бизнес строителството с луксозни административни сгради.

 

Комплекс Възраждане е най-старият в Бургас. Той започва да се обособява като такъв още в далечната 1897 година. Близостта му до центъра на града позволява това са стане по този начин. Комплексът впоследствие претърпява бурно развитие. В момента неговото застрояване е огромно, а липката на паркоместа голям проблем. Все пак заради добрата локация цените на имотите са сериозни, а мястото е желано за живеени и покупка на жилище. Неговото население е около 16 хиляди жители, но е възможно цифрата да е по-голяма заради високия брой на преселници в последно време, както и на хора, които работят и са командировани в Бургас. Част от тях живеят именно във Възраждане.

 

Комплекс Братя Миладинови е с население от 20 хиляди души. Той се намира на възлово място в почти широкия център на града. Много добра и комуникативна локация. Много желан комплекс за живеени. Инфраструктурата му все още не е достатъчно добре изградена, но в близките години и това ще стана, поне според проектите на общината. Близо до него е бившия Колодрум, за който се спрягат различни проекти. По последни данни там ще се изгради луксозен жилищен комплекс, което пък ще вдигне още повече рейтинга на целия квартал.

 

Най-малкият жилищен комплекс в Бургас и Зорница. Той е с около 15 хиляди жители и се намира близо до МБАЛ-Бургас. Мястото му също е много добро, с излаз към всички посоки в самия град, както и към шосетата, които водят към други населени места. В момента там се изгражда най-високата жилищна сграда в Бургас, която се намира близо до стадион Лазур. Цените на имотите на зелено там вървят по 1500 евро на квадратен метър.

 

Комплесс Лазур се води най-атрактивният в града. Той е с население от 20 хиляди души. Намира се близо до центъра, до Морската градина, с отлични гледки към Бургаския залив, особено от по-високите сгради. В самият комплекс се намират и няколко 18-етажни блокове, които по времето на социализма са били атракция. Именно от тях може да се види целия залив. В последните години в Лазур има много интензивно строителство, като за 15 години са изградени близо 50 нови кооперации. В комплекса вече почти няма свободни площи за строителство, а проблемът с паркоместата също е много сериозен.

 

 

 

 

Не можем да не подминем и крайните квартали на Бургас.

Като такъв се смята Сарафово, но не и като желана локация. Там има постоянен интерес към закупаване на земя, а в последните години имоти купиха и много руски граждани. В момента в Сарафово, който също е бившо село, живеят окол 3300 души, без руснаците, чито брой все още не е уточнен. Кварталът има и голям плаж, а наскоро изградиха и много красиво рибарско пристанище по европроект.

 

Във Ветрен и Банево живеят общо 4500 души. Тези бивши села са квартали на града от 2009 година и бързо станаха популярни. Те тепърва ще се развиват във всички посоки. Проблем там остава ненапълно изградената инфраструктура, по която също се работи. Наскоро в Банево бе завършен европейски проект за изгражданена на канализацията. Двете места се обособяват повече като вилни зони, но има и много хора, които си купуват жилища за постоянно пребиваване.

 

В Доло Езерово живеят 3500 дущи. Това е едно от най-големите прилежащи селища със статут на квартал. Мястото е добре обособено.

 

В Горно Езерово има много проблеми за рашаване. Там  живеят около 1500 души, повечето от ромски произход. Селището тепърва ще бъде развивано и урбанизирано.

 

В Лозово жителите също са около 1500, но кварталът е добре изграден, с отлично функциониращи система. Има и постоянна и добре обслужана автобусна линия.

Рудник и Черно море са последните села, които се присъединиха към Бургас. Те са с по 2500 и 2000 жители.

 

В Доло Езерово живеят 3500 дущи. Това е едно от най-големите прилежащи селища със статут на квартал. Мястото е добре обособено.

 

В Горно Езерово има много проблеми за рашаване. Там  живеят около 1500 души, повечето от ромски произход. Селището тепърва ще бъде развивано и урбанизирано.

 

В Лозово жителите също са около 1500, но кварталът е добре изграден, с отлично функциониращи система. Има и постоянна и добре обслужана автобусна линия.

Рудник и Черно море са последните села, които се присъединиха към Бургас. Те са с по 2500 и 2000 жители. Намират се на 18 и 20 километра от центъра на града, като в бъдеще там ще се извършва реално благоустройство. Спрягат се като друга бъдеща вилна зона на бургазлии, особено в новите обособени места край семите села в източна посока.

 

Квартал Крайморие е с 2500 жители. Той е много атрактивно и удобно място с площ и добра инфраструктура. До него, на нос Форос предстои изграждането на нов жилищен комплекс от бизнесмена Тодор Батков. На този етап обаче заради липса на финансов ресурс стартът на този мащабен проект за над 400 милиона евро, постоянно се отлага.

 

Колкото до жителите на Бургас , информациите са най-различни. Според ифициалните данни те са 209 хиляди деши, но според други анализи в града живеят между 230 и 240 хиляди души. Интензивната миграция, преселението на руски граждани и други демографски фактори имат влияние върху това разрастване. В крайна сметка Бургас остава един от малкото градове с положителен демографски прираст в България.