Сподели новината.

Скандинавците са най-слабо засегнати от икономическите поражения, които причини световната епидемия от Ковид-19.

Причината за добрите резултати са щедрите системи за социално подпомагане, широко разпространената дигитализация и относително ниската зависимост от туризма, обясняват наблюдатели.

 

БВП на Швеция пада много по-малко в сравнение с повечето икономики в еврозоната, казват в доклад анализаторите на SEB Оле Хьолмгрен и Маркус Виден. В тази връзка те очакват по-бавно оттласване на икономиката в сравнение с други държави от Европа, но и по-бързо достигане на нивата отпреди кризата.

Сравнението с голяма част от Европа е ярко. Богатата на петрол Норвегия приключи 2020 г. със спад на БВП от 1,4% под нивата отпреди пандемията, а еврозоната претърпя среден спад от 6,6%.

„Швеция е сред най-отворените икономики и повечето търговски партньори регистрират възстановяваща се бизнес активност началото на годината“, казва Мануел Оливери, валутен стратег в Credit Agricole. „Азия играе роля“, допълва той.

В Дания статистическият институт ревизира нагоре данните за БВП за четвъртото тримесечие, което означава, че икономиката е нараснала повече от очакваното през втората половина на 2020 г.

„Тъй като по-голямата част от населението се ваксинира, очакваме нарастващото търсене в страната и в чужбина да доведе до възстановяване в Швеция и Норвегия в края на второто тримесечие.

До края на 2021 г. прогнозираме, че продукцията ще надвиши предпандемичното си ниво и в двете икономики“, коментира Йохана Янсон, икономист на Bloomberg Economics за Скандинавския регион.

Петролните богатства на Норвегия и това, че разчита на подкрепата на нейния суверенен фонд за богатство, най-големият в света, вече направи икономиката ѝ една от най-изолираните в света от шокове на растежа по принцип.

Bloomberg Economics повиши прогнозата си за тази година на 3,9% от 3,7% и сега смята, че и Норвегия, и Швеция ще надхвърлят нивата на продукция отпреди пандемията по-рано, отколкото се очакваше преди.

Предишна статияСъсиреци и смърт в Англия
Следваща статияЗаплати по 2000 лева в предприятие край Раднево