Сподели новината.

Британският медицински регулатор заяви в събота, че от 30 души, които са с кръвни съсиреци след получаване на ваксината Oxford-AstraZeneca, седем са починали, съобщава АФП.

„От 30 доклада до 24 март включително, за съжаление 7 са починали“, коментира Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти (MHRA). MHRA заяви, че 30-те инцидента са от общо 18,1 милиона дози ваксина AstraZeneca, дпоставени до 24 март.

Обявявайки тридесетте случая на кръвни съсиреци в петък, MHRA заяви, че „ползите от ваксините срещу Covid-19 продължават да надвишават всички рискове“, призовавайки обществеността да продължи да приема ваксината.

До 24 март са регистрирани 22 съобщения за церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) и осем други тромбозни събития с ниски тромбоцити.

„Рискът от този специфичен тип кръвен съсирек е много малък“, отбелязва агенцията. „Броят и естеството на предполагаемите нежелани реакции, съобщени досега, не са необичайни в сравнение с други видове рутинно използвани ваксини“, се казва в изявлението на MHRA.

Няма обаче такива съобщения за ваксината Pfizer/BioNTech.

Холандия в петък стана последната от поредицата европейски държави, които спряха ваксинациите с AstraZeneca за хора на възраст под 60 години, на фона на опасенията от връзки с редки кръвни съсиреци.

Ходът се случи след пет нови случая в Холандия, засягащи жени на възраст между 25 и 65 години, една от които почина.

 

Очаква се Европейската агенция по лекарствата (EMA), която преди това обяви ваксината AstraZeneca за безопасна, както направи и Световната здравна организация, да обяви актуализирани съвети по въпроса на 7 април.

EMA отново заяви в сряда, че вярва, че ваксината е безопасна и че експертите не са открили специфични рискови фактори като възраст, пол или медицинска история.

Великобритания, където ваксината е разработена с Оксфордския университет, е една от най-тежко засегнатите от коронавирус с близо 127 000 загинали.

С новите доклади процентът на инцидентите с AstraZeneca в Британия е около 1 на 600 000.

Предишна статияРусия счупи черен К-19 рекорд
Следваща статияСкандинавия загуби най-малко от пандемията, но защо?