неделя, юли 21, 2024

Сизър Милан: За разлика от хората, кучетата обичат безусловно!

Date:

Сподели новината.

Сизър Милан, известен у нас като Говорещият с кучета, ще гостува в София с образователно и забавно шоу на живо, в което ще представи уникална техника за създаване на спокойна връзка между стопани и кучета. Какво да очаква публиката на 23 март в зала “Арена Армеец”, на какво могат да ни научат кучетата и какво ги прави най-добри приятели на хората?
Вижте какво сподели Милан пред Dnes.bg в интервю, направено със съдействието на организаторите от Loud Concerts.
Ще представите голямо шоу в София. Какво да очаква публиката?
Публиката трябва да очаква наистина страхотно шоу. Това е едно от най-любимите ми представления. Хората ще се насладят на наистина страхотни демонстрации. Те ще имат и образователен аспект. Шоуто се казва “Once Upon a Dog” (“Имало едно време едно куче” – бел. ред.). Ще представим много неща, които хората могат да научат колко лесно е да се живее с куче. Всеки иска да има своята приказка, когато има куче. А това е много лесно.
Може ли да се променят навиците и характера на кучето просто с една демонстрация?
Навиците – да. Винаги казвам, че тренирам хора, защото хората са по-трудни за променяне. Запомнете, кучето иска да има щастлив живот. А това зависи от човека, защото кучето живее с него. Затова винаги се стремя хората да разберат, че това е тяхна отговорност.
Защо винаги се стремим да приписваме човешки черти на кучетата? Това грешно ли е?
Разбира се! Кучето има своя идентичност. Аз като човек искам да бъда приеман като такъв. При кучетата е същото – те искат да бъдат възприемани като кучета. Когато приписваме човешки черти на кучетата, не им правим услуга, нито им помагаме. Като се държим с кучетата, като с хора, това ги обърква. 
Какво можем ние хората да научим от кучетата? Кои са най-популярните грешки, които правим, когато отглеждаме кучета?
Кучетата са много честни. Не знаят как да лъжат. Те те обичат не заради това какво имаш, а заради това, което си. Дори и да нямаш никакви пари, те пак ще те обичат. Не се интересуват дали имаш някакво увреждане, нито дали си красив или грозен. Те обичат безусловно. Това трябва да научим ние хората от тях.
Най-голямата грешка на хората днес е, че се държат с кучетата като с хора. Ако не разбираш какви са истинските нужди на кучето и се държиш с него като с човек, ти си мислиш, че то ще се радва, ако му купуваш играчки и храна. Но кучето всъщност се радва, ако тича, ако има някаква работа, цел. То обича да се чувства ценно и ценено.
Смятам, че кучетата обичат да заработват неща – храна, вода. Не обичат да ги получават безплатно. 
Кое е качеството, което прави кучето най-добър приятел на човека?
Безусловната любов е на първо място. Те знаят как да обичат някого, който иска само най-доброто за тях. Те уважават, доверяват се. Те искат да са част от семейството. И да бъдат щастливи. Това за мен са основите на всяка една връзка. Много хора имат партньори или семейства, но не са щастливи. А хората, които имат кучета, са много щастливи, защото кучетата наистина оценяват простите неща.
Как и кога се появи интересът ви и започнахте да се занимавате с кучета и техните собственици?
Винаги съм обичал животните и кучетата особено. Пораснах във ферма. Развих разбиране към животните. След това осъзнах, че мога да уча хората как да общуват с кучетата, как да променят животните им. След това се случиха нещата с предаването и показах на цял свят, че мексиканец може да говори на хората за кучетата по различен начин. Светът ме нарече “Говорещият с кучета”, но аз съм просто един човек, който разбира по различен начин кучетата. 
Има ли породи, с които се работи по-лесно или по-трудно?
Не. Те всички са кучета. Не работя с породи, аз работя с кучета. При хората също има различни раси. Те всички се нуждаят от вода, храна, подслон, любов и семейство. Това не зависи от расата. При кучетата е същото. Никога не ме е интересувала породата. 

dnes.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иван Ласкин почина

Иван Ласкин е загубил битката за живота си. На 28...

Тъжна вест! Почина любим български музикант – най-голямата любов на Лили Иванова

Почина известният композитор Иван Пеев, чиито творчество и живот...