понеделник, април 22, 2024

Швеция в извънредна ситуация

Date:

Сподели новината.

Шведският премиер призова днес жителите на страната да потребяват по-малко електроенергия на фона на нарасналото търсене заради студеното време, макар че операторът на газопреносната мрежа “Свенска Крафтнат” (Svenska Kraftnat) обяви, че няма непосредствена опасност от недостиг въпреки временните спирания на тока, предава Reuters, цитиран от Труд.

В цяла Европа, където температурите падат, нарастват опасенията дали енергийните доставки ще са достатъчни след нарушенията на вноса от Русия заради войната в Украйна.

 

“Със застудяването на времето, рисковете нарастват и ситуацията още повече се усложнява, буквално казано, когато най-големият ядрен реактор в Швеция “Оскарсхамн 3″ (Oskarshamn 3 ) не работи”.

Това заяви на пресконференция премиерът Улф Кристершон. “Много шведи пестят електроенергия заради повишените разходи. Сега искаме да приканим населението на Швеция да пести електроенергия, за да се намалят рисковете от спиране на тока”, каза той.

“Оскарсхамн 3“ е изключен за поддръжка до 18 декември, а реакторът “Рингхалс 4” (Ringhals 4 ) ще оперира с намален наполовина капацитет през уикенда. “Свенска Крафтнат” обяви в комюнике, че други източници на енергия и внос могат да заменят загубеното производство.

“Обикновено изнасяме много, но сега виждаме ползата от това да сме в състояние да внасяме чрез интерконектори, които ни свързват с други страни”, каза шефът на системните операции в “Свенска Крафтнат” Понтус де Маре.

Оценката е, че няма висок риск от недостиг на електроенергия в непосредствено бъдеще, каза той. Швеция повиши през август оценката за риска от недостиг през зимата до “реален” от “нисък”.

Министърката на енергетиката Ебба Буш заяви на пресконференция, че вероятността за недостиг ще намалява съществено, ако потребителите използват с 2 на сто по-малко електроенергия или сменят 2 на сто от потреблението извън пиковите часове сутрин и вечер.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...

Ужасяващ сблъсък между два влака в Германия заради дерайлирал вагон, има ранени

Четирима души пострадаха, след като маневриращ пътнически влак удари...

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...