Сподели новината.

Шкембе-чорбата е едно от най-популярните ястия на Балканите. Всъщност самата чорба вече има статут на институция. Тя се използва за изтрезняване рано сутрин, или бърз обяд за хората, които нямат много време. Някои я отричат, но повече обожават тази храна. Популярна е от много време, а за корените и се говори, че са в поне 20 района на Балканите. Много държави я имат за свой патент, но никой не може да го докаже.

Заради това е интересно къде във Видин може да се хапне добра шкембе-чорба. Контстацията обаче е повече от разочароваща. Направо шокираща

Тъжна работа. Няма ги вече четирите култови кръчми, в които точно в 6 часа всяка сутрин са сервирали горещо шкембе – „Мигата”, „Ведерник”, „Тенекето” и „Димят”. Местните го съчетавали с „мечка” – халба, в която хоремагчиите наливали 250 г вино и го разреждали с 250 г лимонада. Днес, за да хапнеш сносна шкембе в крайдунавския град, трябва да отпрашиш десетина километра до заведенията по околовръстното шосе по пътя за  „Дунав мост 2”.

В самия град има няколко заведения, които предлагат шкембе-чорба, но тя е далече от качеството на истинските шкембеджийници.

Реклама