Сподели новината.

Пред шкембето всички са равни! Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори. Както не може да има „малко бременна жена”, така и в мненията за шкембето липсва половинчатост – не познавам хора, които „горе-долу” да харесват шкембе чорба. Отношението към това традиционно национално ястие е по Ботйовски изчистено и крайно – хората или силно го любят, или люто го мразят – среден път при шкембето няма!

Чорбата се явява обединител на нацията – тя свързва леви и десни, сини и червени, бедни и богати. Затова изобщо не се изненадваме, че лидер на „Атака” в Шумен си хапва сутрин вкусната чорбица не къде да е, а в кръчмата на бай Хасан Турчина.

Мястото се нарича  „Шанел“.  Намира се, като се тръгне от бензиностанция „Лукойл“ в посока училище „Княз Борис I“, вляво е заведението. Самата чорба са подготвя по много стара рецепта още от 19 век. Тя е останала още от времето на Османската империя. Шкембе-чорбата става невероятна.В нея се слагат специални подправки, които са тайна за другите хора от занаята. Чорбата е превъзходна и се консумира от всички възрасти, полове и религии.
Извън града много популярно шкембе средище е бистро „Стефани” на разклона на пътя за с. Мадара.

Има и още няколко заведения в Шумен, които предлагат сносна шкембе-чорба, но те отстъпват на първите две кръчми.