Шок в Кюстендил! Няма кой да обере черешите от дърветата

0
55
20d2b7f1005fd3fd671d762004c77
Сподели новината.

Тонове кюстендилски череши ще останат тази година по дърветата, твърдят производители от Кюстендилско пред БНР. Причината за това са и ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, недостиг на купувачи и високата заплата, която искат берачите.

 

В района вече няма и преработвателни предприятия и плодовете могат да отидат или за ракия, или ще останат необрани.

 

Липсват берачи

 

По думите на Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна нива, себестойността на килограм череши през миналата година е излизала на производителите около около 0,70 лв./кг. Тази година, обаче, тя е по-висока заради поскъпването на торовете и препаратите, както и по-високата цена за бране на черешовия плод.

 

„Има и причини назад във времето, когато ликвидационните съвети унищожиха преработващите предприятия. На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията дори е много по-малко от тогавашния добив на череши, но не можем да оползотворим реколтата, защото няма предприятия“, разказа Димитров.

 

Специалисти в Института по земеделие в Кюстендил са изчислили, че през тази година черешовата реколта в региона възлиза на около 50% от добивите при по-добри години.

 

„Причините са късните пролетни мразове, които нанесоха сериозни щети в някои региони. Заради валежите през последните дни качеството на плодовете също падна, защото на места черешите започнаха да се напукват“, каза заместник-директорът на института д-р Димитър Сотиров.

 

Високите температури през месец май и липсата на дъждове е довело до преждевременно узряване на плодовете и те останали по-дребни, в сравнение с предходната година, смята Сотиров.

--------------------------