вторник, април 23, 2024

Шофьорите ликуват: Получават 1000 лв. ваучер за гориво

Date:

Сподели новината.

Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта. Оттук нататък ще можем да получаваме ваучери. А дали ще се ползват за гориво, или превозни документи – всеки ще решава сам, предаде Нова.

Право на такива ваучери ще имат хората с доход под  максималния осигурителния праг за страната – в момента той е 3 400 лева.

 

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС, мина окончателно на второ четене със 153 гласа “за” и нито един “против”.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт, на стойност 1000 лева. Те ще бъдат връчвани годишно.  Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите.

След обнародване на закона, Министерският съвет ще има 1 месец да изработи наредба за условията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България. Те трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Те ще се в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски.

“Прие се преработвателите на суров нефт от руски произход в България да правят вноска в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт във Фонда за енергийна сигурност. Говорим почти година, че уралският нефт, който ползваме, е много евтин, но ние плащаме скъпо на бензиностанциите. Сега казваме, че от тази разлика държавата ще взема 70% преди облагане дори.

Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд. лева. Идеята е средствата да се таргетират. Народните представители с високи заплати да не могат да се възползват. Идеята е хората с хиляди левове заплати да нямат право да получават такива компенсации.

Най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който сега е 3400 лв., да не бъдат обект на подпомагане по тази програма. За всички останали ще има подпомагане, което, ако разделим тази огромна сума на броя на шофьорите, се получава, че всеки един шофьор ще получи около 1000 лева годишно”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите.

До решението се стигна след остри дебати и разменени обвинения кой защитава руските интереси

“Фиксирайки се във формулата коефициента 0,5, вие гарантирате руския интерес, както го направихте, когато отдадохте нефтеното пристанище на “Лукойл” на цената на два магазина в мола, както осигурихте 12 години най-богатата компания в България да не плати един лев данък в държавата”, каза Венко Сабрутев от ПП.

“Асен Василев ходи и се влачи по корем в Европейската комисия за да получи България дерогация – да може “Лукойл” да купува евтин руски петрол и да печели милиарди”, каза в отговор Делян Добрев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....