сряда, април 17, 2024

Криза в Благоевград, механите хлопват кепенци една след друга

Date:

Сподели новината.

Дойде ли краят на механите в Благоевград? Този въпрос си задават напоследък мнозина благоевградчани и гости на града, известен в близкото минало с най-много заведения на глава от населението, заради което дори виц се разказваше: „Защо кучетата в Благоевград си държат опашките навирени? – За да не отвори някой под тях механа“.

С намаляване на студентите и учениците в областния център на Пиринско през последните 10-15 години се промени и търсенето на клиентите, като постепенно механите отстъпиха място на друг тип заведения, с времето все повече се налагат тези от вида „bar & dinner”, за предпочитане с детски кътове за игра.

 

От десетина механи в близкото минало в момента в Благоевград работят само две-три и явно те са напълно достатъчни да задоволят клиентското търсене, пише struma.bg.

От години табела, че се отдава под наем, виси на вратата на бившата механа „Милена“ до входа на Военното окръжие в топ центъра на града. Механата, която години наред държеше Димитър Димитров-Градевеца, до пощата, също е заключена отдавна. Вероятно малцина вече си спомнят механата също в централната градска зона, срещу бившия комплекс „Космос“.

Кепенците преди няколко години хлопна механата на комплекс „Ален мак“. Затвориха механата в стария Битов комбинат, както и тази в комплекс „Кристо“ в кв. „Вароша“. Допреди 2-3 години „оцеляваха“ механа „Аверите“, преди единия от мостовете към пазара, и „Македония“ – в мазето на сградата на РЗИ, но и те не издържаха на рязко намалялата клиентела и вече са под ключ.

​​​​​​

До миналата есен работеше механа „Старата къща“ в сградата на Военния клуб до читалище „Вапцаров“ на площад „Македония“, но след 20-ина години стопанисване наемателят я освободи и тя е обявена на търг с начална цена 3988 лв. Дали ще отвори отново врати, ще стане ясно в средата на февруари, когато приключи търгът.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...