Сподели новината.

Учените от Университета в Лийдс са стигнали до заключението, че аспиринът и ейкозапентаеновата киселина (СИП) помагат да се намали броят на предраковите полипи при пациенти с висок риск от развитие на рак на червата.

Новината за откритието на експертите е публикувана в медицинския портал MedicalXpress.

Повече от 700 пациенти от 53 английски болници са участвали в клиничното изследване. Участниците са били разделени на четири групи.

Всеки ден в продължение на година първата група приемала 300 милиграма аспирин, а втората – два грама ейкозапентаенова киселина, третата – двете вещества заедно, а четвъртата – плацебо.

След колоноскопия експертите установяват, че в първата група броят на предраковите полипи е намалял с 22% в сравнение с тези, които приемали плацебо. Междувременно, във втората група техният брой е намалял с 9%.

В сравнение с четвъртата група при тази се наблюдава с 25% по-малко полипи в лявата част на червата.

В третата група специалистите са наблюдавали най-значимия резултат, но според учените са необходими допълнителни проучвания за определяне на ефекта от комбинацията на аспирин и ейкозапентаеновата киселина върху преканцерозни полипи.

„Превенцията е от ключово значение за борбата с това общо заболяване и е изненадващо, че комбинацията от широко достъпни и сравнително евтини лекарства има такова въздействие“, каза проф. Дейвид Кросман./Zdrave.to