Сподели новината.

Селфитата са по-смъртоносни от атаките на акули, твърди проучване на

[sociallocker]

индийски учени. Британските им колеги пък констатирали, че „самоснимането“ води до намаляване на интелекта и отслабване на паметта. Това са само част от проучванията, посветени на завладялата цял свят мода наречена „Selfie“. Макар и на пръв поглед безобидна, тази тенденция започва да се превръща в опасна особено сред деца и младежи и да взима жертви, разказва БНТ.

„Дете с опасност за живота при опит да си направи селфи“ – едно от заглавията, които все по-често стават част от новинарския поток. А данните са повече от стряскащи-за шест години, загиналите в опит да уловят „перфектния кадър“ са близо 260 в световен мащаб.

„Перфектният“ кадър може да изглежда по няколко начина-от покрив на сграда, на ръба на скала, върху влакови релси или пък на замръзнало езеро. Колкото по-опасно и невъзможно за достигане е мястото, толкова повече харесвания ще събере снимката в социалните мрежи. Големия въпрос е струва ли си наистина рискът?

„Гледаме нещо в Интернет. Много ни харесва, искаме и ние да съберем лайкове и популярност, но не може просто да се качим на ръба на блока, защото стават инциденти и това не води до нищо добро. По-добре да се насочат към спорт пред това да правят снимки за лайкове – това е нещо, което след пет дни никой няма да помни“, коментира Делян Димитров, световен шампион по фрийрън.

Подобно на всеки млад човек, Делян е активен в социалните мрежи, а част от снимките, които споделя са от онези, на които повечето тийнейджъри биха завидели.

„При мен идеята винаги е била състезанието, спортните постижения, а не толкова тази показност, която се цели с тези селфита или разни други снимки“, каза Димитров.

Затова смята, че спортните зали са добър вариант за любителите на адреналина. Развиват умения, физическа подготовка и не на последно място способността да прецениш рисковете на действията си извън залата.

[/sociallocker]