Безумие в Стария Пловдив! Бутнаха възрожденска къща, строят хотел

0
92
hotel
Сподели новината.

3-етажен хотел ще изникне на мястото на възрожденска къща на ул. „Д-р Стоян

[sociallocker]

Чомаков“ в Стария Пловдив. Полуразрушената сграда паметник на културата е съборена наскоро, а археологът София Христева е извършила спасителни разкопки. Имотът опира почти до емблематичните Баятова и Бакалова къщи в непосредствена близост до Рахат тепе.

„Сградата беше много зле, с различни строителни материали – кирпич, тук-там стари тухли, тук-там камъни, изгнили греди. Как не се срити над главите ни, не знам“, каза Христева. При проучванията, продължили три седмици, се натъкнала на пластове от бронзовата епоха от ІІ хил. пр. Христа. От този период е излязла единична керамика. Част от представителна римска сграда с цветна мазилка от ІІ-ІІІ в. се е появила на по-горно ниво. Постройка от ІV в. също е била разкрита в имота. „Представлява верижна сграда с два входа и шест помещения. Едното изцяло го проучихме, двете – частично, а останалите три са в съседен парцел“, допълни археоложката. На най-горния пласт е успяла да попадне и на средновековна постройка от ХІІ век.

При проучванията се е появила монета на тракийския цар Севт ІІІ, властвал през ІV в. пр. Хр. Намерени са амфора и тракийски печат, внос от остров Тасос, както и оловна статуетка от римския период, вероятно на Атина.

„Най-ценна е сградата от времето на късната античност ІV в.  Зидовете й частично ще бъдат запазени и експонирани под стъклен под“, допълни Христева. Тя ще наблюдава запазените структури по време на новото строителство. Проектът на бъдещия хотел е дело на арх. Румяна Пройкова, а строителното разрешение е издадено от общината. На информационната табела пише „Реставрация и адаптация за ресторант със стаи за гости“.

„След археологическите разкрития проектът беше преработен, за да бъдат включени и експонирани находките“, обясни Христева. По думите на инвеститорите до Гергьовден хотелът щял да бъде вдигнат до покрив.

[/sociallocker]

 

--------------------------